SDP-ovka i HRAST-ovac se posvađali u studiju: "Što se pjenite"

SDP-ovka i HRAST-ovac se posvađali u studiju: "Što se pjenite"

Foto: N1

SABORSKI zastupnici Hrvoje Zekanović iz HRAST-a te Sabina Glasovac iz SDP-a oštro su se posvađali oko teme Obiteljskog zakona tijekom gostovanja u Dvoboju emisije Točka na tjedan koja se prikazuje na N1 televiziji. 

Na pitanje zbog čega još uvijek nema Obiteljskog zakona, Zekanović i Glasovac sukobili su se oko izbačene definicije obitelji koja je uključivala muškarca, ženu i dijete. Zekanović je branio prvotnu odbačenu verziju.
 
"Mislite li stvarno da muškarac i žena koji ne mogu imati dijete nisu obitelj?"

 
“To što vi vašu strinu smatrate svojom obitelji ne znači da bi to trebalo stajati u Obiteljskom zakonu”, rekao je Zekanović na što ga je Glasovac prvo upitala misli li “stvarno da muškarac i žena koji ne mogu imati dijete nisu obitelj jer nemaju dijete ili da jednoroditeljska obitelj nije obitelj”.
 
"To je bila definicija obitelji unutar Obiteljskog zakona, a ne ono što vi smatrate obitelji. Pozivate se na zapadnu Europu. Zašto npr. u Njemačkoj u Ustavu piše da je obitelj zajednica roditelja i djece, u Švicarskoj je obitelj svaki životni oblik koji se temelji na odnosima roditelja i djece, hoćete čuti dalje? Francuzi govore o skupini osoba koje su međusobno povezane zajedničkim životom ili roditeljstvom", replicirao je Zekanović. 
 
"Što piše u hrvatskom Ustavu? Što se pjenite? Što je trebalo u zakonu to masakrirati? Vi baš imate fetiš na izmjene Ustava", odgovorila je Glasovac.

Treba li uopće definirati obitelj?
 
Rasprava se nastavila oko pitanja treba li uopće definirati obitelj. 
 
“Ovaj zakon se bavi tim odnosima roditelja i potomaka, ne odnosima supružnika, tako da u tom smislu obitelj treba biti definirana na taj način. Definitivno onako kako je bila definirana u prvoj verziji”, inzistirao je Zekanović. 
 
"I dalje stojim pri tome da je postojeći Obiteljski zakon dobar i da ne treba eksperimentirati s novim prijedlozima samo zato što kolega kaže da se zakoni mijenjaju. Oni se mijenjaju da bi unaprijedili sustav, a ne iz hira jer se nekome smislilo da propiše kako klasična hrvatska obitelj treba izgledati i jedino to priznavati kao obitelj, a ne uvažavati činjenicu da postoje razni načini života, spletovi životnih okolnosti koji ljudi dovode u neke situacije i ne treba ih zbog toga kažnjavati i oduzimati im prava jer ne odgovaraju suludoj slici”, odgovorila je Glasovac.
 
“Ova definicija nikome ništa ne oduzima, nego se odnosi na obitelj prema Obiteljskom zakonu. Nikome ne oduzima prava, nego se odnosi na ovaj zakon. Nije to ono što vi osjećate. Netko će reći za hrčka da mu je obitelj, on tako osjeća, ali u smislu zakona strina nije dio obitelji, a roditelji i djeca jesu”, rekao je Zekanović.
 
Dotakli su se i pitanja izvanbračnih zajednica koje su dosad bile izjednačene s bračnim.

Zekanović: Ja to ne znam, mislim da nije nitko, ako je netko...
 
“Ide se u izmjene samo kako bi se 'isfurale' i progurale ideološke stvari kojima svjedočimo, kako bi se obračunalo s manjinskim skupinama u društvu i kako bi se kršila njihova ljudska prava. Ne govorim sad samo o registriranom partnerstvu istospolnih parova, nego o izvanbračnim zajednicama muškaraca i žena koje su dosad konzumirale prava kao što ga definiraju bračni parovi. Što su vam oni skrivili?” upitala se Glasovac.
 
“Ja se nadam da će biti, iako neće biti jer će HDZ popustiti. HNS dobro koristi svoju poziciju, premijeru nije bitno da bude dobro za društvo, nego da sačuva vlast. Stručnjaci za obiteljsko pravo, od njih 10 koji rade na katedrama za obiteljsko pravo - njih 8 je radilo na prijedlogu Obiteljskog zakona. Složili su se da je brak daleko stabilnija okolina za dijete”, odgovorio je Zekanović na što ga je Glasovac upitala koliko je članova radne skupine za zakon povezano s udrugama U ime obitelji, Vigilare i Grozd.
 
“Ja to ne znam, mislim da nije nitko, ako je netko... Rekli ste laž, insinuirate”, odgovorio je Zekanović.
 
Nisu se složili ni po pitanju zašto se izvanbračne zajednice ne mogu izjednačiti s bračnim ni što s posvajanjem djece.
 
“Ako je nekome toliko stalo da usvoji dijete, zašto se ne bi registrirali kao bračna zajednica”, nije bilo jasno Zekanoviću koji je nastavio dalje: “Sustav je dokazao da je bračna zajednica znatno stabilnija, druge su podložne stihiji. Smatram da ima pojedinaca koji nisu u braku i možda su potencijalno bolji roditelji, ali dokazano je da je brak bolja okolina za odrastanje djece. Stručnjaci za obiteljsko pravo, koji rade i koji su bili angažirani oko zakona su se složili. Meritum je, što Glasovac zna, ovime se otvara Pandorina kutija i otvaraju se vrata da istospolne zajednice sutra ili u dogledno vrijeme posvajaju djecu. Protiv sam jer smatram da je brak zajednica muškarca i žene najbolja sredina za odgoj djece.” 
 
Na izjavu kako brak može postojati i kao istospolni brak, zahvalio je Bogu. “Ne može po hrvatskom Ustavu, Bogu hvala. Može se mijenjati samo referendumom, tu je narod jasno rekao da je brak zajednica muškarca i žene. Smatram da tako treba i ostati”, rekao je Zekanović, dok je Glasovac rekla kako nema ništa protiv posvajanja djece istospolnih parova, ali da misli da “hrvatsko društvo nije spremno za takav iskorak”. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara