SDP-ovka podržala mostovku: "Doživjela sam isto, kad se sjetim uhvati me jeza"

SDP-ovka podržala mostovku: "Doživjela sam isto, kad se sjetim uhvati me jeza"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

NAKON jučerašnjeg šokantnog istupa mostovke Ivane Ninčević Lesandrić, koja je u saboru ispričala kako su joj radili kiretažu maternice na živo, javila se SDP-ovka koja ju je podržala i priznala da se i njoj dogodilo isto.

Riječ je o gradonačelnici Supetra Ivana Marković. Mostovki, ali i cijeloj javnosti, obratila se na svom Facebooku. 

SDP-ovka: Podrška Ivani! Kad se sjetim uhvati me jeza, mislila sam da to tako treba biti

"Velika podrška Ivani! Istina je da se to tako radi. Doživjela sam i sama isto iskustvo nakon poroda. I dan danas, nakon devet godina kada se toga sjetim uhvati me jeza. Tada sam, onako ranjiva, kao što je sigurno i tisuće drugih žena koje su se našle u istoj situaciji pomislila da to tako treba biti.

Žena može podnijeti i proživjeti nevjerojatne stvari i nije lako ispričati ovo što se Ivana usudila javno i uglavnom u muškom društvu.
Zato velika podrška još jednom i zbog žena koje su ovaj postupak prošle, kao i zbog onih koje ovaj postupak ne smiju više prolaziti na ovaj nehumani način", napisala je SDP-ova gradonačelnica.

Odgovorila joj Ninčević Lesandrić

U komentarima joj je odgovorila Ninčević Lesandrić.

"Bravo na hrabrosti napisati ovo, tebi i svakoj osobi koja prošla kroz ovo!", napisala je. 

Podsjetimo, zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić u četvrtak je šokirala sabor podijelivši vlastitu intimnu priču o užasu u splitskoj bolnici, gdje su joj, kako je rekla, bez anestezije, pola sata strugali maternicu tako da je trpjela strašne bolove. 

Potresna izjava

"Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo. To je bilo mojih 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica da je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti'', rekla je Ninčević Lesandrić jučer u saboru.

Kasnije je rekla da joj, što je i očekivano, nije bilo lako govoriti o vlastitoj intimi u saboru.

"Bol je bila neizdrživa"

"To nije bilo samo moja odluka, nego i suprugova, da ja želim o tome javno pričati. Nisam znala hoće li to biti u ovom mandatu, ali danas je bila prilika. Morala sam progovoriti, zbog drugih žena", ispričala je naknadno pojašnjavajući svoju odluku da progovori o bolnom osobnom iskustvu u splitskoj bolnici.

Pojasnila je kako je na hitnu došla krvareći, nakon čega su joj rekli da mora na kiretažu.

"Ne znam kako to izgleda, rekla sam ok. Kad sam ušla u prostoriju prvo mi je bilo čudno to što su me svezali. Nisu mi objasnili zašto. Mislila sam da je to za zaštitu, ako se trznem, jer mi je bilo logično da će mi umrtviti taj dio tijela. Bol je bila sve jača i jača, postalo je neizdrživo. Upitala sam dokad će to boljeti i kada će početi djelovati nešto. Rekli su mi da je ovo jedini način na koji to mogu učiniti", ispričala je Ninčević Lesandrić. 

Tek je kad je došla kući shvatila je što se dogodilo

Od šoka nije pitala za anesteziju. "Sestre su odbrojavale, držale me za ruku, one su s ljudske strane napravile sve što su mogle", nastavlja. Tek kada je došla kući, u nevjerici što joj se dogodilo, počela je, kaže, pretraživati po internetu. 

"Išla sam vidjeti je li moguće da mi se to dogodilo. Tek tada sam doznala da postoji i peticija, kiretaža bez anestezije, čitala sam o iskustvu neke gospođe, i da je već pisano otvoreno pismo vladi i ministru, tek tada sam ostala šokirana. Odlučila sam progovoriti o toj temi, jer vidim da nitko od političara ne želi komentirati. A ja sam željela da ministar Kujundžić to čuje, jer to je njegov resor", zaključila je mostovka.

Splitska bolnica kaže da mostovka laže

Splitska bolnica je, međutim, mostovku danas optužila da - laže.

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu - vakuumskoj aspiraciji, koja je obavljena kako treba. Uz to, ustvrdio je da se radi o postupku koji traje "vrlo kratko".

Ivanu Ninčević Lesandrić nazvali smo odmah nakon što se oglasila splitska bolnica i proglasila je lažljivicom. Bila je, najblaže rečeno, iznenađena.

Mostovka: U šoku sam, krajnje neprimjereno

"Isuse bože, u šoku sam", rekla nam je. 

S obzirom na to da u bolnici tvrde da je vakuumska aspiracija postupak koji traje vrlo kratko, a Mostova zastupnica opisala je postupak koji je uz neopisivu bol trajao pola sata, pitali smo je kako to komentira.

"Ja to nisam mogla izdržati u komadu, tko bi normalan to mogao izdržati?" rekla nam je Ninčević Lesandrić.

"Zaista je neprimjereno, neetički i za jednog liječnika krajnje diskutabilno da ovako iznosi anamnezu i moj slučaj u detalje a da se mene o tome apsolutno ništa ne pita. O razlikama postupka kiretaže i aspiracije zaista neću raspravljati. Otišla sam upravo na Google i pročitala što je ovo što doktor navodi i vidim da je to samo drugačiji oblik kiretaže", rekla nam je Ninčević Lesandrić. "Navodi da je čišćenje maternice postupak u kojem su 'me samo takli' i zbog toga svezali - to je van svake pameti svim ženama koje su ovo prošle. To je bio spontani pobačaj, doktorica mi je rekla da moramo napraviti kiretažu, anestezije nije bilo, a o doktorima i sestrama ni jedne pritužbe nisam imala ni rekla."

"Sad mi je jasno zašto su žene dosad šutjele"

"Poanta je da sam se obratila ministru zdravstva da se ovakve stvari ne ponavljaju, a ne da razglabamo na ovoj razini, kako šef ginekologije u Splitu očito želi. Zbog njegovog istupa ću poduzeti određene korake", rekla nam je Ninčević Lesandrić. 

"Zaista je strašno ići na ovakav način opovrgavati bolno iskustvo mene i tisuća žena, a sada je i jasno zašto su do sada šutjele", zaključila je Mostova zastupnica,.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara