Vladajuća koalicija pred raspadom: SDSS ruši HDZ-ov kvorum?

Vladajuća koalicija pred raspadom: SDSS ruši HDZ-ov kvorum?

Foto: Damjan Tadić / Cropix

HSS OSTAJE uz HDZ, kazao je Josip Friščić nakon koalicijskog sastanka u Vladi. Znatno zakopčaniji bio je Milorad Pupovac, koji nije želio otvoreno kazati hoće li podržati Vladu ili će SDSS ipak srušiti kvorum u Saboru.

> Optužbe HDSSB-a: "Hebrang je nudio Glavaševu putovnicu za kvorum u Saboru"

"Moramo se još dogovoriti koje ćemo zakone raspraviti i izglasati prije nego se Sabor raspusti", neodređen je bio Pupovac u razgovoru s novinarima na Markovu trgu. No, SDSS-ovac dao je naslutiti da je Kukuriku koalicija napravila korak u pravom smjeru.

SDSS neće podržati Zakon o ništetnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećamo, oporba je predložila da se u Saboru raspravlja još samo o pet zakona koje treba uskladiti s europskim standardom, te da se izglasaju Deklaracija o vrijednostima EU i Odluka o privremenom financiranju, nakon čega bi se Sabor raspustio. Kamen spoticanja je tako, čini se, postao Zakon o ništetnosti srpskih optužnica za ratne zločine.

HDZ-ovci žele progurati ovaj zakon prije nego se Sabor raspusti, ali iz oporbe su jasno poručili da neće sudjelovati u raspravi o zakonima koje smatraju predizbornim. Zakon o ništetnosti nije po volji ni SDSS-u, što bi HDZ-ovce na kraju moglo koštati kvoruma.

Na direktno pitanje jesu li izračunali imali vladajuća većina u Saboru 77 ruku, Pupovac je izbjegao odgovor. "Ja nisam ništa zbrajao. Ne znam je li netko drugi to računao, ali ja nisam", kaže Pupovac.

Friščić vjeran HDZ-u, Kosor sigurna da ima kvorum

Za razliku od šefa SDSS-a, Josip Friščić i dalje čvrsto stoji uz HDZ. "Naših šest zastupnika u petak će biti u Saboru", poručio je Friščić koji smatra da nikad nije bilo upitno ima li Vlada većinu. "Bila je samo stvar jesu li svi došli u Sabor ili nisu", kaže Friščić, te poručuje da HSS ostaje uz vladajuću koaliciju do samog kraja.

Šefa HSS-a novinari su upitali i ostaje li SDSS u vladajućoj koaliciji. "Mislim da u petak možemo računati i na glasove SDSS-a", kaže Friščić.

"Naravno da će Sabor raditi i da će se na sjednice uvrstiti točke na kojima je Vlada naporno radila", uvjerena je Jadranka Kosor. Ima li HDZ 77 ruku ili nema, saznat ćemo u petak kada bi se trebalo glasati o proširenju dnevnog reda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara