Afera Dieselgate: Direktor Volkswagena osuđen na najveću moguću kaznu zatvora

Afera Dieselgate: Direktor Volkswagena osuđen na najveću moguću kaznu zatvora
Foto: Broward County Sheriff's Office
 
DIREKTOR njemačke tvornice automobila Volkswagen, koji je početkom godine uhićen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dieselgate, osuđen je u srijedu na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora na američkom sudu.
 
Oliver Schmidt (48), njemački državljanin, koji je priznao krivnju u zamjenu za smanjenje kazne, mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 400 tisuća dolara, rekao je glasnogovornik saveznog suda u Detroitu, u saveznoj državi Michigan.
 
Schmidt je na sudu rekao da je "donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga".
 
Skrivali emisije štetnih plinova 40 puta veće od dopuštene razine
 
Sud je ocijenio da je sudjelovao u prevari s računalnim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američkim vlastima kada su se pojavila pitanja o vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvaća pet godina za udruživanje radi počinjenja prevare i dvije za nepoštovanje zakona o okolišu.
 
Volkswagen je u SAD-u već morao platiti više od 22 milijarde dolara za popravak i otkup gotovo 600 tisuća automobila - među kojima ih je najmanje 100 tisuća bilo opremljeno 2- i 3-litrenim motorom - a njihovim vlasnicima isplatiti odštetu. Računalni programi mogli su skrivati emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene razine.
 
U SAD-u je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Volkswagen, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Volkswagen. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara