Sedam zaposlenika Đakovštine osumnjičeno za varanje na zalihama žitarica

Sedam zaposlenika Đakovštine osumnjičeno za varanje na zalihama žitarica

Tekst: J.D. / I.Kri.
Foto: Vlado Kos (Cropix)

DVOJE čelnih ljudi iz Đakovštine, predsjednik Uprave Mijo Matić i član Uprave Paško Gašpar, danas je prijavljeno zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave čime su Ravnateljstvo za robne zalihe te više pravnih i fizičkih osoba oštetili za iznos veći od 27,7 milijuna kuna.

Uz Matića i Gašpara, optuženo je još pet osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Dvojica prvooptuženih su dovedena u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku.

Nelegalno preradili i prodali žito

Istragom se utvrdilo kako su Matić i Gašpar od 1. siječnja 2009. godine do 25. siječnja 2010. godine uskladištili različite žitarice i uljarice koje su bile vlasništvo Ravnateljstva za robne zalihe i više pravnih i fizičkih osoba te su ih bez odobrenja vlasnika preradili u svojim prerađivačkim pogonima i prodali. Novac dobiven prodajom iskoristili su za poslovanje Đakovštine te time oštetili Ravnateljstvo za robne zalihe te fizičke i pravne osobe za 22 milijuna kuna.

Uz to je Matić zlouporabio položaj i ovlasti tako što je od 1. siječnja 2008. godine do 31. lipnja 2009. godine 5,8 milijuna kuna koja su zarađena u Stanici za tehnički pregled motornih vozila iskoristio za tekuće poslovanje Đakovštine. Ta Stanica za tehnički pregled posluje u sklopu tvrtke, no novac koji je 61-godišnjak iskoristio pripada Županijskoj upravi za ceste Osječko-baranjske županije i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažirali podatke o stanju državnih zaliha

U istrazi je utvrđeno i kako je svih sedam prijavljenih krivotvorilo službene isprave jer su na poticaj Gašpara u zapisnike unijeli lažne podatke o stanju državnih robnih zaliha, bez da su prethodno utvrdili stvarno stanje u ćelijama silosa. Istraga u Đakovštini se nastavlja.

Od danas ujutro se znalo da se nešto događa oko Đakovštine, jer je Policijska uprava Osječko-baranjska obavijestila da provodi kriminalističko istraživanje povezano s poslovanjem Đakovštine, a tijekom dana u sjedište policije u Osijeku dovedeno je šest osoba iz vrha te tvrtke.

Radnici prosvjedovali zbog neispunjenja obveza

"S obzirom na sve brojnije upite i veliki interes javnosti, izvješćujemo Vas da je u tijeku kriminalističko istraživanje u vezi poslovanja TD ''Đakovština'' d.d. Đakovo, koje provodi kriminalistička policija PU osječko-baranjske u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te u suradnji s Ravnateljstvom policije. Tijekom dana u sjedište Policijske uprave osječko-baranjske dovedeno je šest osoba, koje se dovode u vezu s predmetnim istraživanjem. Po završetku naših postupanja o rezultatima izvijestit ćemo javnost", stojalo je u jutarnjem priopćenju glasnogovornice PU osječko-baranjske Edite Roterbauer.

Đakovština je krajem siječnja, nakon što tri mjeseca nije isplatila plaće radnicima, otišla u stečaj. Radnici su više puta prosvjedovali zbog neispunjavanja obveza i dali naslutiti da bi propast jednog od najvećih hrvatskih mlinova mogao biti povezan s mutnim radnjama. Ključni problem bio je misteriozni nestanak velike količine žita i kukuruza iz silosa, što je stvorilo velike probleme, a potaknulo sumnju o kriminalnim radnjama.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara