Sedamnaestogodišnjak otkrio planet trećeg dana stručne prakse u NASA-i

Sedamnaestogodišnjak otkrio planet trećeg dana stručne prakse u NASA-i
Screenshot: NASA/Youtube/Strahan Sara and Keke

NASA je prošlog ponedjeljka objavila da je zahvaljujući misiji TESS otkriven još jedan planet, koji je sličan Zemlji i koji najvjerojatnije ima uvjete pogodne za razvoj i održavanje života. Radi se o planetu TOI 1338 b koji se nalazi u sazviježđu Slikar (lat. Pictor) i koji je udaljen 1300 svjetlosnih godina od nas, a otkrio ga je nitko drugi do sedamnaestogodišnji stažist Wolf Cukier, piše Mashable.

Tijekom ljeta 2019. godine Cukier je dobio zadatak istražiti "varijacije u sjaju zvijezda" na fotografijama koje je napravio TESS, jer je, kako je NASA ranije priopćila, ljudsko oko bolje za uočavanje sitnih promjena i matrica nego algoritmi namijenjeni tome, pa je ovo bio savršen zadatak za prvi tjedan stažiranja.

Planet u sustavu s dvije zvijezde

"Pregledao sam sve ono što su volonteri označili kao važno kada sam naišao na sustav od dvije zvijezde. Trećeg dana stručne prakse ustanovio sam da u sustavu TOI 1338 postoji planet koji bi mogao biti pogodan za život", kaže Cukier.

Prema ranijem priopćenju NASA-e, planet TOI 1338 b je oko 6,9 puta veći od Zemlje.

Nastavio s potragom

"Očekuje se da će TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite – Tranzitni satelit za traženje planeta koji su pogodni za život) u roku od dvije godine sakupiti dovoljno podataka o tisućama planeta pa će se među njima otkriti još onih koji su slični Zemlji", priopćili su iz ove svemirske agencije.

Cukier je koautor dokumenta o otkriću spomenutog planeta, nakon čega je nastavio tragati za planetima ove vrste.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara