Sedmorica "poslovnih ljudi" pronevjerili desetke milijuna kuna

Sedmorica "poslovnih ljudi" pronevjerili desetke milijuna kuna
OPĆINSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog više kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292 Kaznenog zakona. Optuženi su si na taj način nezakonito pribavili desetke milijuna kuna.

Optužene J.G. (1950.), K.R. (1946), Z.G. (1969.), G.J. (1961.), N.B. (1947.), G.Č. (1945.) i Z.S. (1944.) se tereti da su od 1.siječnja 1993. do 31. prosinca 1997. poslovali protivno zakonu glede uporabe i upravljanja imovinom radi pribavljanja protupravne imovinske koristi i to J.G. kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu i ovlašteni punomoćnik off shore kompanije s Britanskih djevičanskih otoka, K.R. kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba, te Z.G. kao vlasnik i direktor dva društva sa sjedištem u Njemačkoj. G.J., N.B. i G.Č. su činili kaznena djela u kao direktori društva s ograničenom odgovornošću iz Rijeke, a Z.S. kao direktor jednog zagrebačkog hotela.

Optuženi su novčana sredstva koja je zagrebačko trgovačko društvo primilo kao korisnik kredita banke, a ostala trgovačka društva iz grupacije bili sudužnici obveze povrata kreditnih sredstava; doznačavali inozemnim trgovačkim društvima u Njemačkoj, Irskoj i off shore kompaniji na Britanskim djevičanskim otocima te jednom riječkom trgovačkom društvu.

Kao osnovu novčanih doznaka naznačili su avansno plaćanje robe te odobravanje zajmova, a potom bi navedena inozemna društva i riječko trgovačko društvo lišili obveze isporuke robe i povrata primljenih novčanih sredstava.

Z.G. se još, kao punomoćnik off shore društva, tereti da je sa Z.S., direktorom zagrebačkog hotela tijekom 1995. pribavio nepripadnu materijanu korist na štetu hotela, a u korist off shore društva tako da je doznačavao novac u korist društva na ime plaćanja usluge promidžbe hotela znajući da te usluge nisu i neće biti obavljene.

Na ove su načine J.G. i K.R. za off shore tvrtku s Britanskih djevičanskih otoka pribavili materijalnu korist od 29.380.665,00 kuna, a J.G., K.R. i Z.G. za dvije tvrtke u Njemačkoj iznos od 33.856.315,54 kuna i 19.066.985,44 kuna, dok su okrivljeni J.G. i K.R. pribavili za tvrtku iz Irske 10.576.715,75 kuna.

J.G., K.R., G.J., N.B. i G.Č. nezakonito su pribavili iznos od 76.445.108,90 kuna za trgovačko društvo iz Rijeke. Okrivljene Z.G. i Z.S. tereti se da su pribavili nepripadnu materijalnu dobit za već spomenutu off shore tvrtku s Britanskih djevičanskih otoka u ukupnom iznosu od 52.624.848,64 kuna, a za koji iznos su oštetili jedan hotel sa sjedištem u Zagrebu.

V.Š.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara