Šef CIA-e: Sjeverna Koreja je na korak od razvijanja sposobnosti za nuklearne napade

Šef CIA-e: Sjeverna Koreja je na korak od razvijanja sposobnosti za nuklearne napade

Foto: FAH

BBC u nedavnom članku izvještava se o mogućoj sjevernokorejskoj osposobljenosti da pogodi Amerikance nuklearnim bombama.

Direktor američke obavještajne agencije CIA Mike Pompeo upozorio je da je Sjeverna Koreja na korak od toga da postane sposobna pogoditi Sjedinjene Američke Države nuklearnim projektilom.
Naglasio je da Washington još uvijek radije odabire diplomaciju i sankcije, ali i da postoji mogućnost vojnog odgovora na sjevernokorejsku prijetnju.

Sjeverna Koreja pak tvrdi da već može pogoditi SAD. Pompeo navodi da i da je američko-kanadski par talaca koji je oslobođen prošli tjedan zapravo pet godina držan u Pakistanu umjesto u Afganistanu, kako se ranije mislilo. To pobija tvrdnje pakistanskih dužnosnika, koji su rekli da je obitelj bila zarobljena u Afganistanu, a da su 11. kolovoza prebačeni preko granice u okrug Kurram u Pakistanu.

"Konačni potez" Pyongyanga

Sjeverna je Koreja "sada dovoljno blizu s razvojem oružja da se iz perspektive politike SAD-a moramo ponašati kao da će nas uskoro pogoditi", rekao je Pompeo nedavno na sastanku skupine za strateško promišljanje Foundation for Defense of Democracies (Fond za obranu demokracija).

Upozorio je da je Pyongyang toliko napredovao u razvoju oružja da američki obavještajci ne mogu predvidjeti kada će uspjeti u namjeri da pogode SAD. Prošli je vikend i američki državni tajnik Rex Tillerson inzistirao na tome da predsjednik Donald Trump želi riješiti sukob sa Sjevernom Korejom pomoću diplomacije.

To je izjavio nakon što mu je Trump javno rekao da ne troši riječi na sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una.

Kontroverzno pitanje talaca

U svojem je govoru direktor CIA-e komentirao i povratak Kanađanina Joshue Boylea i njegove žene Amerikanke Caitlan Coleman u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oteti su dok su putovali Afganistanom 2012. godine i u zarobljeništvu su dobili troje djece. Rekao je da su pet godina bili u Pakistanu, unatoč suprotnim tvrdnjama pakistanskih vlasti.

Njegovi komentari podupiru izvješća američkih medija o anonimnim američkim dužnosnicima koji su tvrdili da je par zarobila pakistanska militantna skupina koju podupire tamošnja tajna služba.

Militantna skupina Haqqani smatra se bliskim talibanskim saveznikom, a Pakistan poriče sve te tvrdnje.

Pompeo je dodao da se na temelju dosadašnjih iskustava od Pakistana ne može očekivati velika pomoć u borbi protiv radikalnog islamističkog terorizma te nadodao da s njima treba ozbiljno porazgovarati. Tillerson bi trebao putovati u Pakistan ovog tjedna.

Poricanje ruskog utjecaja

Pompeo je u svojem govoru rekao i da je obavještajna zajednica zaključila da "rusko uplitanje nije utjecalo na ishod (američkih) izbora".

CIA je kasnije izdala izjavu za koju se čini da proturječi Pompeovim primjedbama.

"Procjena obavještajnih informacija s obzirom na rusko uplitanje u izbore nije se promijenila, i direktor nije namjeravao spomenuti suprotno", rekao je Dean Boyd, direktor ureda CIA-e za odnose s javnošću.

Sada postoji nekoliko istraga američkih obavještajnih agencija u vezi s ruskim nastojanjem da se Trumpu pomogne na izborima, ali još ne postaje konačni zaključci. Rusija poriče optužbe, a Trump suradnju s Rusijom.

Optužbe trenutno istražuje nekoliko američkih parlamentarnih odbora kao i posebni savjetnik, bivši direktor FBI-ja Robert Mueller, piše BBC.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara