Šef ECB-a prosvjedovao zbog istrage o sanaciji slovenskih banaka

Šef ECB-a prosvjedovao zbog istrage o sanaciji slovenskih banaka

Foto: Hina

GUVERNER Europske centralne banke Mario Draghi službeno je prosvjedovao zbog istrage slovenske policije u prostorijama slovenske središnje banke koja je dio sustava europskih središnjih banaka država eurozone ("Eurosystem") te naveo da je tom prilikom došlo do nezakonite zapljene povjerljivih podataka ECB-a.

Slovenska policija u srijedu je izvela više istražnih radnji u predkaznenom postupku zbog navodnih nepravilnosti prilikom postupka sanacije slovenskih banaka 2013. godine.

Tom prilikom izvršen je i pretres u središnjoj banci. Policija je potvrdila da je akcija izvršena temeljem kaznene prijave u kojoj su neki visoki službenici te ustanove, a među njima i guverner Boštjan Jazbec,  osumnjičeni za zloporabu službenog položaja jer su u vrijeme krize slovenskog bankarskog sustava stanje u bankama prikazali lošijim nego što je stvarno bilo, nakon čega je ona sanirana javnim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što ga je o akciji kriminalista obavijestio guverner slovenske središnje banke Boštjan Jazbec, Draghi je uputio pismo upozorenja  predsjedniku Europske komisije Jean-Claudu Junckeru i slovenskom državnom odvjetništvu. U njemu je slovenske vlasti prozvao zbog kršenja pravila o djelovanju Europske centralne banke i upadu u interni sustav slovenske središnje banke te pozvao da akciju policije obustave, a u suprotnome najavio mogućnost pokretanja pravnog postupka protiv akcije kriminalista, prema slovenskom zakonu.

Akcija slovenske policije (u slovenskoj središnjoj banci) dovela je u pitanje ispunjavanje zadaća koje imaju slovenska središnja banka i njen guverner, naveo je Draghi u pismu koje je dostavio i predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru.

Prema kaznenoj prijavi koju je policiji prije dvije godine podnijela udruga malih dioničara,  više je fizičkih osoba i banaka te revizorskih tvrtki 2013. prilagodilo posebno oštre kriterije za sanaciju banaka u državnom vlasništvu, čime je bankama omogućeno da neopravdano otpišu vlasničke udjele i prava vlasnika tzv. podređenih (subordiniranih) obveznica banke, a pogoduju bankama i državi kao većinskom vlasniku. Time je, po njihovim navodima, samo najveća slovenska banka NLB stekla 257 milijuna nezakonite imovinske koristi.

Spor između vlasnika "otpisanih" obveznica i države još nije sudski riješen jer se očekuje presuda slovenskog ustavnog suda, a pokrenut je i spor pred sudom EU-a u Lusemburgu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara