Šef EP-a za Index: Neću se ispričati za izjavu o talijanskoj Istri i Dalmaciji

Šef EP-a za Index: Neću se ispričati za izjavu o talijanskoj Istri i Dalmaciji
Foto: EPA

INDEX je razgovarao s visokopozicioniranim službenikom u kabinetu Antonija Tajanija, predsjednika Europskog parlamenta koji je jučer na ceremoniji u povodu Dana sjećanja u blizini Trsta održao govor u kojemu je, između ostaloga, uskliknuo: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!"

Tajanijeva je izjava danas izazvala burne reakcije u hrvatskoj javnosti, koja ju je prepoznala kao izraz teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i verbalni napad na hrvatski suverenitet. Stoga nas je zanimalo planira li se Tajani ispričati za ono što je rekao i što je točno mislio govoreći o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”.

Predstavnik Tajanijeva kabineta rekao je da govori u ime predsjednika Europskog parlamenta te istaknuo da nije korektna interpretacija Tajanijevih izjava koja je objavljena u hrvatskim medijima. Znakovito je i da je telefonski poziv Indexu iz Tajanijevog kabineta došao u manje od sat vremena od slanja prvotnog upita, što sugerira kako je predsjednik Europskog parlamenta svjestan da je potrebna hitna kontrola štete zbog onoga što je izjavio.

"Žrtve su žrtve"

“Tajani je išao na komemoraciju tog nesretnog povijesnog događaja jer ima moralnu dužnost odati čast mučenicima tog masakra u Italiji. On je govorio o svim žrtvama, a ne samo Talijanima. To jest bio talijanski događaj jer se održavao u Trstu, no podrazumijeva se da Tajani osjeća veliku žalost zbog svih žrtava. Žrtve nemaju boju, stranku, političku odrednicu. Istaknuo je i da je mir u Europi postignut zahvaljujući jedinstvu. Komemoracije svim žrtvama svih ratova i svih diktatura su važne za pomirenje ljudi. Također, u ovom slučaju je to bio zaboravljeni masakr, koji godinama nije bio prepoznat ni u samoj Italiji. Tek zadnjih deset godina se to obilježava. Tajanijeve riječi su upućene svim žrtvama bez razlike, žrtve su žrtve”, objašnjavali su za Index iz Tajanijevog ureda.

Pitali smo ih kakve to veze ima s izjavom o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”.

Odgovorili su da je Tajani govorio u povijesnom kontekstu: “To je prepoznavanje povijesti i važno je da svi znaju povijest kako ne bismo stare pogreške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili radio podjele, on je komemorirao žrtve talijanske strane, ali i sve žrtve tog nesretnog perioda.”

"Komemorirali smo to vrijeme u kojemu se to dogodilo"

S tim da je “taj nesretni period” bila fašistička okupacija Hrvatske i Drugi svjetski rat, koje su započele nacifašističke saveznice Njemačka i Italija.

Ali zašto je uopće spominjao “talijansku Istru i Dalmaciju”, ponovili smo pitanje.

Iz Tajanijevog kabineta su rekli kako su svjesni da su Istra i Dalmacija sada dio Hrvatske te da je predsjednik Europskog parlamenta “govorio o onom vremenu”. “Komemorirali smo to vrijeme u kojemu se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojemu su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Talijani izbjegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani se nije referirao na sadašnjost, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU. Nema teme oko toga!” poručili su.

Bez isprike

Pitali smo hoće li se Tajani ispričati za loš izbor riječi.

Dobili smo odgovor da neće jer on izjavom “živjela talijanska Istra i Dalmacija” nije mislio ništa loše te da je to zlonamjerna interpretacija. 

“On nikada nije rekao da su Dalmacija i Istra dio Italije”, uslijedilo je objašnjenje iz Tajanijevog kabineta uz dodatak da bi “bilo ludo to tvrditi”. “Istra i Dalmacija su Hrvatska”, zaključili su u izjavi za Index iz Tajanijevog ureda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara