Šef EU parlamenta dao novu izjavu: Nisam htio uvrijediti ni Hrvate ni Slovence

Šef EU parlamenta dao novu izjavu: Nisam htio uvrijediti ni Hrvate ni Slovence
Foto: EPA

ŠEF Europskog parlamenta Antonio Tajani komentirao je u utorak pred hrvatskim novinarima svoje jučerašnje izjave iz Basovizze u kojima je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.

"Kao što sam rekao jučer tijekom plenarne sjednice moje riječi izrečene u Basovizzi kao što je napisano u jednom članku talijanskih novina – trebali su dati – poruku mira - da dokažu da zahvaljujući Europi da su Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti. Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma – to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, na tolike mrtve koji su ostali izvan moje države diljem svijeta, nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Tajani hrvatskim novinarima, a prenosi N1.

Nisam time mislio uvrijediti niti Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog. Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio. Ali također imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa strane Slovenije, Hrvatske... Žao mi je, nisam imao nikakvu namjeru, žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljski i osvetnički", rekao je Tajani. 

Predsjednik Europskog parlamenta izazvao je jučer žestoke reakcije svojim govorom koji je završio sa: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli talijanski ezuli."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara