Šef Europskog parlamenta se ispričao zbog pohvale Mussolinija

Šef Europskog parlamenta se ispričao zbog pohvale Mussolinija
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog parlamenta Antonio Tajani ispričao se "svima onima koji su se uvrijedili" njegovom izjavom da je talijanski fašistički diktator Benito Mussolini "napravio i neke dobre stvari". 

"Kao uvjereni antifašist ispričavam se svima koji su se možda uvrijedili zbog mojih riječi koji ni na koji način nisu htjele opravdati ili ublažiti antidemokratski i totalitarni režim", priopćio je Tajani, talijanski konzervativac iz stranke bivšeg premijera Silvija Berlusconija, članice Europske pučke stranke. 

"Uvijek bez ikakve zadrške ističem da su Mussolini i fašizam najmračnije poglavlje u povijesti prošlog stoljeća", stoji u priopćenju te se dodaje kako je "Europa izgrađena na porazu fašizma te je najsnažniji bedem protiv bilo kakve vrste totalitarizma". 

"Mussolini je radio neke dobre stvari"

Tajani je ranije ovaj tjedan u razgovoru za Radio 24 o Mussoliniju kazao: "Prije no što je objavio rat cijelom svijetu, prateći Hitlera, prije uvođenja rasnih zakona i tragičnog slučaja Matteotti, on je učinio neke dobre stvari za izgradnju infrastrukture u našoj državi". 

"Nisam fašist, nisam nikad bio fašist. No moramo biti iskreni, izgradio je ceste, mostove, zgrade, sportske objekte, vratio je mnoge dijelove naše zemlje (iz močvara). Kad donosite povijesni sud, morate biti objektivni", rekao je tada. 

Mussolinijeva vladavina Italijom trajala je od 1922. do 1943. godine. Matteotti je bio oporbeni zastupnik kojeg su fašisti ubili 1924. godine. Rasni zakoni u Italiji su uvedeni 1938., a država je ušla u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke dvije godine kasnije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara