Šef istarskog stožera: Ako Nacionalni stožer ne donese nove odluke, mi ćemo sami

Šef istarskog stožera: Ako Nacionalni stožer ne donese nove odluke, mi ćemo sami
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

ISTARSKA županija prva je u ožujku zatvorila škole, a sad najavljuje da će donijeti svoje odluke ako ih Nacionalni stožer ne donese.

Šef stožera Dino Kozlevac u razgovoru za RTL Danas najavio je donošenje nekih novih mjera, ali je kazao da neće sada prejudicirati njihovu oštrinu.

"Imamo 120 tisuća turista. Naša situacija je bitno drugačija od situacije u nekim drugim županijama. Očekujemo da će Nacionalni stožer donijeti neke odluke, ali ako neće, onda ćemo mi morati, da možemo živjeti normalno, ali puno sigurnije", rekao je Kozlevac.

"Bolnica u potpunosti radi"

Danas je popodne otkriveno kako je u pulskoj bolnici zaražen kirurg.

"Bolnica u potpunosti radi. Kontakti su locirani, ljudi su u samoizolaciji, njih oko 15. Dosad proboja virusa u bolnicu nema", rekao je Kozlevac.

Podsjetimo, među devet novozaraženih koronavirusom u Istri je i kirurg iz pulske Opće bolnice koji nije zaražen u bolnici, nego u privatnom kontaktu izvan bolnice.

"Cijeli epidemiološki izvid je krenuo gotovo u sekundi. Vrlo brzo su ispitani kontakti osobe našeg zdravstvenog djelatnika i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava", rekla je ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić.

Ponovila je da osobe koje su bile u rizičnom kontaktu sa zaraženim liječnikom iz odjela kirurških bolesti u ovom trenutku nisu u zdravstvenom sustavu.

Hrstić je istaknula da pulska bolnica neometano pruža redovite usluge zdravstvene zaštite. Rekla je da je riječ o liječniku koji je bio u dežurnom sustavu, a kad je u njemu, u kontaktu je s manjim brojem bolesnika.

Liječnik operirao 4 pacijenta

"U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu covid-19", rekla je Hrstić.

"S obzirom na to da se radi o liječniku koji je bio u službi na kirurškom odjelu te je obavio četiri operativna zahvata, ti pacijenti su u bolnici i kvalificirani su kao osobe koje su rizičnog kontakta i s njima se postupa kao i s ostalima koji su u samoizolaciji", poručila je Hrstić i dodala kako su prostori Opće bolnice odmah dekontaminirani. 

Istaknula je kako to ne znači da imaju prodor korone u pulsku bolnicu jer se svo osoblje strogo drži mjera opreza i zaštite. "U ovom trenutku naš sustav i naša bolnica nije destabilizirana", rekla je Hrstić i dodala kako je trenutačno 20 osoba zaraženih koronavirusom u pulskoj bolnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara