Šef mafijaške obitelji Bonanno optužen za ubojstvo u "slučaju Donnie Brasco"

POZNATI šef američke mafijaške obitelji Bonanno u četvrtak je optužen da je 1981. ubio mafijaškog kolegu koji je omogućio tajnom agentu FBIa, legendarnom Donniju Brascou, da se infiltrira u tu mafijašku obitelj.

Protiv Josepha Massine (60) i još trojice istaknutih članova Bonanno obitelji podignuta je federalna optužnica za ubojstvo, reketarenje i druga kaznena djela koja su činili u posljednja dva desetljeća. Ubojstva uključuju i neriješeno ubojstvo Dominicka ´Sonny Black´ Napolitana u ´slučaju Brasco´.

Tužitelji tvrde da je Massino, sve do njegova uhićenja u četvrtak ujutro, bio jedini ´službeni šef´ pet njujorških mafijaških obitelji koje nisu završile iza rešetaka.

Ako bude optužen, Massini prijeti doživotnu zatvor. On čeka suđenje na federalnom sudu u Brooklynu, a njegov odvjetnik Matthew Mari tvrdi da Massino ´nema nikakva saznanja o optužbama za koje se tereti´.

Tužitelji pak kažu da je najmanje 15 svjedoka spremno svjedočiti protiv Massine, uključujući i onoga koji je bio očevidac kada je Napolitano ubijen. Svjedoci, od kojih su neki i članovi obitelji, tek su nedavno odlučili svoja saznanja o njujorškoj mafiji iznijeti pred pravosudnim vlastima.

Članovi obitelji Bonanno krivili su Napolitana da je u obitelj u kasnim 1970-ima uveo FBI-ova agenta Josepha Pistonea, koji je pod tajnim imenom Donnie Brasco pomogao slanju većeg broja mafijaša u zatvor i tako ´desetkovao´ obitelj.

Nedugo nakon toga Pistone je napustio dužnost tajnog agenta, a Napolitano je nestao. Njegovo je tijelo godinu dana kasnije pronađeno u močvari na Staten Islandu s rupom od metka u glavi.

Massino je glava obitelji Bonanno navodno postao 1991. nakon smrti dotadašnjeg šefa Phillipa ´Rusty´ Rastellija. Massino je bio osuđen na desetgodišnju zatvorsku kaznu zbog reketarenja, ali je puštena nakon godinu dana.

Obitelj Bonanno nosi ime po osnivaču Joeu Bonannu, talijanskom imigrantu koje se osnovao obitelj u 1930-ima i umro godinu dana poslije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara