Šef OESS-a napustio Hrvatsku nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginule majka i kći

NEKADAŠNJI šef zadarskog OESS-a Zuraba Dvalishvili 23. rujna 2001.godine skrivio je tešku prometnu nesreću u kojoj su smrtno stradale majka i kći. Samo pet dana nakon nesreće, uz pomoć hrvatskih vlasti, napustio je Hrvatsku.

Nevladina udruga Centar za razvoj demokracije uputila je Općinskom državnom odvjetništvu i Istražnom centru Županijskog suda u Splitu zahtjev da požure provedbu istražnih radnji u kaznenom postupku protiv počinitelja.

Kako piše Novi list, suprug i otac preminulih Borke i Daliborke Ćirić odmah se obratio svim državnim institucijama, saborskim zastupnicima, ministrici pravosuđa, ministru vanjskih poslova, predsjedniku Vlade, Sabora, RH kao i šefovima misije OESS-a. Tražio je da se počinitelju oduzme putovnica i da mu se zabrani izlazak iz zemlje do okončanja istražnog postupka.

Međutim, nikakav istražni postupak nad Dvalishvilijem nije proveden, a cijeli predmet je nekoliko godina ležao u Ministarstvu vanjskih poslova zbog odlučivanja o skidanju diplomatskog imuniteta. Slučaj je bio ponešto drugačiji kad se radilo o sankcioniranju djela druge, "oštećene" strane u ovom slučaju.

"Međutim, kada je gospodin Ćirić, revoltiran ignorantskim postupanjem nadležnih, u nekoliko navrata na vozila OESS-a stavljao letak s tekstom: "Pripadnik ove organizacije ubio je moju suprugu i kćer i pobjegao iz Hrvatske", policija je brzinom munje reagirala i pozvala ga na ispitivanje kako bi protiv njega provela istragu." – rekla je Semina Lončar, voditeljica CERD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara