Šef policijskog sindikata: Ja nisam špijun!

Šef policijskog sindikata: Ja nisam špijun!
Foto: RTS, Patrik Macek/Pixsell

"OVO JE međunarodni incident i ovo je izuzetno opasna situacija. Dobio sam brojne prijeteće poruke od srpskih državljana iz cijeloga svijeta, ovo je vrlo opasna situacija za mene. Imaju svoje ljude i ovdje, u Hrvatskoj", kazao je Nikola Kajkić dodajući da on nije nikakav špijun, nakon što je srpska tajna služba protiv njega podigla kaznenu prijavu zbog - špijuniranja.

"Ja nisam nikakav špijun. Primam plaću 1900 kuna od suspenzije u srpnju prošle godine, a imam troje djece i nezaposlenu suprugu", dodao je. "Ovo je pljuvanje u lice. Ne mogu ja protiv Srbije. Ovo je jako ozbiljna situacija i poruka za sve policajce koji putuju tamo. Članove moje obitelji su, samo zato što imaju isto prezime, skidali do gola i maltretirali", navodi Kajkić u razgovoru za Dnevnik.hr.

Dodaje da mu je žao prijatelja koji je uhićen zbog kaznenog djela špijunaže. "Taj čovjek nema veze s tim. Žena mu je Hrvatica iz Osijeka. On nema veze ni s čim, a prijeti mu tri do 15 godina zatvora", govori dalje te otkriva kako mu stalno dolaze prijeteće poruke.

"Za srpske obavještajne službe rade mafijaški klanovi u Srbiji. Tamo se stalno ubijaju, mislite li da bi njihova tajna služba to dopustila?" pita Kajkić i dodaje da smatra kako mu je obitelj ugrožena. "Nakon mojeg uhićenja, u studenome prošle godine, za par dana je nestao, a vjerujem da je ubijen Predrag Dragović zvani Ceca. Njemu je u Beogradu suđeno za Ovčaru i oslobođen je. Misle da je meni odavao podatke. Neka BIA kaže gdje je on!" zaključio je Kajkić razgovor za Dnevnik.hr.

Hrvatski špijuni odgovaraju srpskima

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) odgovorila je srpskoj sigurnosnoj službi BIA-i koja je objavila da je podnijela kaznenu prijavu protiv jednog hrvatskog i jednog srpskog državljanina zbog navodne špijunaže u korist Hrvatske, a sve po nalogu njenih državnih institucija, uključujući i SOA-u.

Radi se, odgovara SOA, "o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije".

"Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava te relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u", navodi SOA u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama te Agencije.  

Sigurnosno-obavještajna agencija naglašava kako "pri tome posebno zabrinjava činjenica da Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, između ostalog i optužnicama za špijuniranje u korist Republike Hrvatske".

SOA poručuje da će i nadalje, u suradnji s drugim nadležnih hrvatskim tijelima, raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa Republike Hrvatske i njezinih građana, što uključuje i kontinuirani rad na pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata.

Srpska sigurnosno-informativna agencija (BIA) priopćila je da su protiv dvije osobe u Srbiji podnesene prijave zbog špijunaže po nalozima pripadnika hrvatskih sigurnosnih i političkih struktura. Kaznene prijave su Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici podnesene protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, stoji u priopćenju u kojem piše i da su navedeni prenosili informacije "usmjerene na ugrožavanje nacionalne sigurnosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara