Šef splitske policije podnio ostavku, njegov sin dobio kaznenu prijavu

Šef splitske policije podnio ostavku, njegov sin dobio kaznenu prijavu
Foto: PIXSELL/Ivo Čagalj, Duško Jaramaz

NAČELNIK Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić dao je ostavku, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Sin dobio kaznenu prijavu

Podsjetimo, Marendićev 19-godišnji sin u utorak je oko 3 ujutro u Splitu pijan slupao službeni policijski auto. Tinejdžer je dobio kaznenu prijavu i mora platiti 6500 kuna kazne.

"Nadzorom je utvrđeno da je 19-godišnjak u utorak, 16. listopada oko 3 sata ujutro u Splitu, Katalinićev prilaz 1, pod utjecajem alkohola i zbog neprilagođene brzine, vozilom koje je bilo na 24-satnom raspolaganju načelniku Marendiću i kojeg je uzeo bez njegovog znanja, izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Zbog navedenog počinjenog prekršaja izdan mu je prekršajni nalog i novčana kazna od 6.500,00 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 6 mjeseci. Također, tijekom kriminalističkog istraživanja, kojeg su provodili policijski službenici Policijske uprave zadarske, utvrđena je sumnja da je 19-godišnjak počinio kazneno djelo iz članka 234. st.2.  Kaznenog zakona "Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari" te će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Vezano za materijalnu štetu koja je nastala na vozilu MUP-a, stručne službe Ministarstva poduzet će potrebne radnje radi naknade štete", priopćila je policija.

Tvrde da se Marendić ponašao u skladu s pravilima

"U odnosu na postupanje načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, neposredno po saznanju za događaj, tijekom policijskog postupanja na mjestu događaja te kasnije tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja kojim je bio obuhvaćen član njegove obitelji, Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu, zaključio je da se načelnik Marendić tijekom cijelog događaja ponašao u skladu s pravilima struke te nije utjecao na postupanje policijskih službenika, niti se na bilo koji drugi način ponašao protupravno. Također, nije utvrđeno da je 19-godišnjak ikada ranije koristio službeno vozilo koje je načelniku Marendiću dato na korištenje. 

Iako u postupanju nisu pronađeni elementi koji bi zahtijevali njegovu disciplinsku odgovornosti, a u interesu ugleda i pozitivne slike o službi i Ministarstvu, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić dao je ostavku odnosno zatražio razrješenje s radnog mjesta načelnika policijske uprave na koje je imenovan s 1. ožujkom 2017. godine.

Uvažavajući motive za takav postupak načelnika PU splitsko-dalmatinske, na prijedlog glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović donio je odluku da se na radno mjesto načelnika policijske uprave privremeno premjesti zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez", stoji u priopćenju MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara