Šef talijanske mafije pobjegao iz zatvora u Urugvaju

Šef talijanske mafije pobjegao iz zatvora u Urugvaju
Ilustracija: EPA

JEDAN od najstarijih članova talijanske 'Ndranghete, Rocco Morabito, pobjegao je iz zatvora u Urugvaju gdje je čekao izručenje Italiji, objavilo je urugvajsko ministarstvo unutarnjih poslova. 

Morabito (52) je pobjegao iz zatvora INR u središtu Montevidea s još tri zatvorenika, rekao je u ponedjeljak urugvajski ministar unutarnjih poslova. 

Četvorica muškaraca pobjegla su oko ponoći. Popeli su se na krov zatvora pa provalili u susjednu zgradu gdje su jednoj stanarki ukrali novac, navode iz ministarstva unutarnjih poslova. 

Talijanski premijer kaže da je to uznemirujuće

U vrijeme njegova uhićenja u Urugvaju u rujnu 2017., Morabita je tadašnji ministar unutarnjih poslova Marco Minniti opisao kao "glavnog bjegunca" iz 'Ndranghete. 

Djelovao je od 1994. i osuđen je na 30 godina zatvora u odsutnosti zbog pripadnosti mafijaškoj organizaciji, dilanja kokaina i drugih ozbiljnih zločina. 

Uspješan bijeg Morabita iz zatvora "uznemirujuć je i ozbiljan", navodi u izjavi zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini. 

Salvini je rekao da će "zatražiti objašnjenje vlade u Montevideu" i obećao da će uloviti Morabita "gdje god bio i baciti ga u zatvor, gdje zaslužuje biti". 

'Ndragheta je jedna od najpopularnijih organiziranih kriminalnih skupina u svijetu i vodeći krijumčar kokaina u Europu. Oformila se u regiji Kalabrija na jugu Italije. 

Morabito još nije bio izručen Italiji jer se, prema pisanju urugvajskog El Paisa, žalio na presudu Vrhovnog suda. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara