Šef talijanskog mirovinskog fonda: "Trebamo migrante da bismo imali za mirovine"

Šef talijanskog mirovinskog fonda: "Trebamo migrante da bismo imali za mirovine"
Screenshot: YouTube

ITALIJA treba više radnika migranata kako bi pomogli financirati sve veći broj umirovljenika, upozorio je čelnik talijanskog državnog mirovinskog fonda (INPS) otvoreno kritizirajući vladinu antiimigracijsku politiku.

Aktualne prognoze pokazuju da će se do 2045. godine u Italiji broj umirovljenika izjednačiti s brojem radnika, upozorio je na godišnjoj konferenciji INPS-a u utorak Tito Boeri, sveučilišni profesor kojeg je na čelno mjesto u toj instituciji imenovala prethodna vlada lijevog centra.

"Broj doseljenika ključan je da bi se omjer onih koji primaju mirovine i onih koji rade zadržao na održivoj razini", upozorio je Boeri.

"Razlika između percepcije i stvarnosti daleko je izraženija ovdje nego drugdje"

Ako se aktualni demografski trendovi nastave, broj stanovnika Italije smanjit će se u idućih pet godina za 300 tisuća, napomenuo je čelnik mirovinskog fonda. "To se može usporediti s nestankom grada poput Catanije", pojasnio je.

"Prepolovimo li priljev migranata u idućih pet godina, naše stanovništvo smanjit će se dodatno za brojku koja odgovara sadašnjoj populaciji Torina", naglasio je.

Talijani su loše informirani o tome koliko migranata trenutno živi u zemlji pa tako građani u prosjeku tvrde da oni čine 26 posto stanovništva, dok je stvarni udio migranata samo devet posto, upozorava Boeri.

"Razlika između percepcije i stvarnosti daleko je izraženija ovdje nego drugdje. Posrijedi nisu tek predrasude već dezinformacije", smatra on.

Kritizirao je također plan vlade o izmjenama reforme mirovinskog sustava iz 2011. godine koja predviđa podizanje dobi za odlazak u mirovinu.

Salvini napao Boerija

Vlada želi kreirati sustav u kojem će se dob radnika i njegov staž pribrajati, a pravo na mirovinu ostvarivati kada zbroj dosegne 100.

Rim tvrdi da će ta promjena stajati nekih pet milijardi eura godišnje, a Boeri prognozira da će iznos biti daleko veći i da će dosegnuti 18 milijardi eura godišnje.

Nemoguće je vratiti stvari na početak kada je u pitanju reforma, ali moguća je veća fleksibilnost, naglasio je.

Novi talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini obećao je oštre mjere za suzbijanje ilegalnog doseljavanja i masovne deportacije, a Boerija je nakon istupa optužio za politikantstvo. "Gdje on živi? Na Marsu?", napisao je Salvini na Twitteru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara