koronavirus

Šef UN-a: Pandemija koronavirusa je najgora svjetska kriza nakon 1945.

Šef UN-a: Pandemija koronavirusa je najgora svjetska kriza nakon 1945.
Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dodao da strahuje od još više sukoba u svijetu.

Na pitanje zašto misli da se radi o najgoroj svjetskoj krizi od osnivanja UN-a prije 75 godina, odgovorio je da se radi o kombinaciji bolesti koja prijeti svima i njezina učinka na gospodarstvo.

"Opasnost sve veće nestabilnosti i povećanog nasilja čini ovu krizu najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata", rekao je Guterres.

"To je kriza koja zahtijeva jači i učinkovitiji odgovor koji je moguć samo uz solidarnosti i udruživanje svih, uz odustajanje od političkih igara i uz puno razumijevanje da je čovječanstvo na kocki", dodao je glavni tajnik koji drži da je međunarodna zajednica još daleko od te solidarnosti.

"Daleko smo od globalnog sustava koji bi pomogao zemljama u razvoju u eliminiranju bolesti. Napredujemo polako u dobrom smjeru, ali trebamo se ubrzati i činiti više ako želimo pobijediti bolest i podržati ugrožene", naglasio je.

UN je osnovao novu zakladu za zemlje u razvoju nakon što je prošlog tjedna uputio poziv za donacije za siromašne i zemlje u sukobu.

"Osim tradicionalnih pomoći bogatih zemalja siromašnima, moramo pronaći inovativne financijske instrumente koji će omogućiti da se osposobe zemlje u razvoju za odgovor na krizu", precizirao je Guterres.

"Jer bi se pandemija mogla vratiti kao bumerang bogatim zemljama iz siromašnih, posebno preko Afrike", upozorava Guterres strahujući da bi covid-19 milijune ljudi mogao stajati života.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara