Šef UN-ovih inspektora Blix putuje na razgovore s EU o Iraku

ŠEF inspektora oružja Ujedinjenih Naroda (UNMOVIC) Hans Blix otputovat će u Europu kako bi s europskim dužnosnicima razgovarao o Iraku prije nego otputuje u Bagdad na daljnje razgovore s iračkim vlastima o njihovoj suradnji u procesu inspekcije, rekao je u srijedu u New Yorku glasnogovornik UN-a.

Blix će se u četvrtak u Bruxellesu susresti s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i povjerenikom za vanjske poslove Chrisom Pattenom.

Potom Blix putuje u Pariz na razgovore s francuskim ministrom vanjskih poslova Dominiqueom de Villepinom, a zatim u London gdje će se susresti s visokim dužnosnicima britanske vlade.

Predsjednik UNMOVIC-a će onda, zastavši prethodno na Cipru, zajedno s direktorom Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohamedom ElBaradeijem otputovati u Bagdad.

´Konzultacije u Europi su važne´, rekao je glasnogovornik UNMOVIC-a Ewen Buchanan. ´Korisno mu je razgovarati u Europi prije odlaska u Bagdad gdje će prenijeti raspoloženje da međunarodna zajednica želi da se ovaj posao uradi i da nam Irak mora dati više informacija kako bi se uredila neka pitanja´.

Blix će svoj posjet Bagdadu iskoristiti kako bi podsjetio Irak na njegove obveze i zatražio više dokaza glede nedostataka u iračkoj izjavi o oružju.

´Drugo je pitanje popis iračkoga osoblja koji smatramo neodgovarajućim pa očekujemo više informacija od Iračana o svim tim pitanjima´, kazao je glasnogovornik.

´To im je prigoda da nam bilo što daju prije nego Blix bude morao pisati izvješće za 27. siječnja o 60 dana inspekcije´, maglasio je Buchanan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara