Šef UN-ovih istražitelja za nuklearno naoružanje u subotu stiže u Libiju

Glavni UNov istražitelj za nuklearno naoružanje Mohamed ElBaradei u subotu će stići u Libiju i početi s istragom u toj afričkoj zemlji koja je potvrdila da ima tajne programe za proizvodnju atomske bombe. L

ElBaradei, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju ((IAEA), mogao bi u subotu prijepodne početi razgovore sa visokim libijskim dužnosnicima.

Diplomati u Beču koji prate rad IAEA tvrde kako vjeruju da će se ElBaradei sresti s libijskim vođom Muammarom Gaddafijem, koji je obećao da će dopustiti UN-ovim stručnjacima pristup i 'likvidaciju' projekata vezanih uz oružje za masovno uništenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da postoje dobre šanse da će se susresti", izjavio je Reutersu jedan diplomat.

ElBaradeia će u Libiju pratiti tim stručnjaka za nuklearno naoružanje s iskustvom iz Iraka, čiji je tajni program za proizvodnju atomske bombe IAEA 'likvidirala' u 1990-ima, te iz Irana kojega Washington optužuje da posjeduje sličan program.

Na konferenciji u Beču ovoga mjeseca, visoki libijski dužnosnik rekao je ElBaradeiu da se Tripoli upustio u razvijanje programa s obogaćenim uranom, ali da je program tek u stadiju planiranja te da nije povezan s Teheranom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara