Šef Vlade Sanader bi nuklearku, a Sanader šef HDZ-a ipak ne bi?

Šef Vlade Sanader bi nuklearku, a Sanader šef HDZ-a ipak ne bi?

HRVATSKA još uvijek nije isključila mogućnost gradnje nuklearne elektrane u sljedećih dvanaest godina. Da je tome zaista tako potvrdio je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec govoreći na Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) o energetskoj strategiji. No, čini se kako je Polančecova izjava izazvala žustru reakciju njegove stranke, budući da je sam premijer Ivo Sanader u svojstvu šefa HDZ-a, odbacio takvu mogućnost.

Sanader u Vladi bi, Sanader u HDZ-u ne bi

"HDZ u ovoj fazi energetske strategije nije za nuklearku. Kad završi javna rasprava otvoreni smo i za eventualne druge mogućnosti, rekao je danas prvi čovjek HDZ-a Sanader govoreći o energetskoj sigurnosti Hrvatske. Izjava kojom se Polančecova ideja odbacuje može se iščitati i na način da je Sanader kao šef Vlade za nuklearku, dok Sanader koji je šef HDZ-a ipak nije za tu mogućnost. 

Također, Polančec je najavio kako će Hrvatska u sljedećih dvanaest godina izgraditi 3.500 megavata energetskih kapaciteta među kojima se planira plinska termoelektrana, kao i ona na ugljen.

Bez monopola

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o ulaganju vrijednom 10 milijardi eura koje neće biti isključivi monopol Hrvatske elektroprivrede", rekao je komentirajući energetsku strategiju Ivica Mudrinić, predsjednik GSV-a, dodajući kako će ovog puta biti otvoren put prema ulaganjima i privatnog kapitala.

"Ono što je za sada zacrtano i planirano jest 1.500 megavata proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, kao i gradnja plinske elektrane u blizini Vukovara, no o ovom dodatnom planu od 3.500 megavata tek se trebamo odrediti nakon javne rasprave", kazao je danas potpredsjednik Vlade Polančec.

M.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara