Horvat dao nove detalje zabrane rada nedjeljom. Ćupić: To je predizborna kampanja

Horvat dao nove detalje zabrane rada nedjeljom. Ćupić: To je predizborna kampanja
Screenshot: RTL

NAKON što je ukinuta zabrana rada nedjeljom, većina trgovina će već ove nedjelje otvoriti svoja vrata. 

Među njima je i jedna trgovina namještajem u trgovačkom centru, koji će u nedjelju raditi u potpunosti. I sve trgovine i svi ugostiteljski objekti, radit će kao nekad.

"Mi otvaramo ove nedjelje na radost svih nas, i kupaca i zaposlenika, ali i na radost nas poslodavaca. Naši radnici su navikli raditi nedjeljom, njima to nije problem, to je radni dan. U slučaju da rade nedjeljom imaju jedan drugi dan u tjednu slobodan", rekao je za RTL Danas Goran Fritz, direktor tvrtke kućanskih aparata i namještaja.

Sindikati se žale, tvrde da su radnici ljutiti jer rade već ove nedjelje

Oni nisu imali problema, ali zato predsjednica sindikata trgovine tvrdi da njima telefon stalno zvoni. Kaže da su radnici ljutiti jer prema Zakonu o radu svi moraju znati svoj raspored tjedan dana prije.

"Ovdje se to krši i zapravo se suspendira Zakon o radu. Osim toga imamo situaciju da ljudi koji će raditi u nedjelju dobivaju slobodne dane od danas do sutra. Bukvalno se zove ljude na telefon i kaže im se: 'Nemoj dolaziti danas jer ćeš raditi u nedjelju'", izjavila je Zlatica Štulić, predsjednica Sindkata trgovine Hrvatske.

Šef Westgatea: Ni kad se zatvaralo, radnici nisu bili obaviješteni sedam dana ranije

Kazna za svakog tog poslodavca koji je poslušao Stožer i promijenio raspored radnicima bila bi od 61.000 do 100.000 kuna, no to bi vrijedilo da smo u normalnim uvjetima.

"Isto tako imamo situaciju da smo praktično trgovine zatvarali preko noći pa ni tada nisu radnici bili obaviješteni sedam dana unaprijed", kazao je Denis Ćupić, predsjednik Koordinacije trgovačkih centara pri HUP-u.

A to je jedino u čemu se predstavnik trgovačkih centara u HUP-u i resorni ministri slažu, tako da kazni neće biti.

Horvat: Brojka od 14 nedjelja nije imaginarna, a blagdanima se neće raditi

"Ja ne bi govorio tu o prekršajnim odredbama nego o tome da pokušavamo pokrenuti gospodarstvo u što kraćem roku", poručio je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Ali to je u svakom slučaju tek stanje do izmjene Zakona o trgovini.

"Predlažemo da 14 nedjelja za sve poslodavce bude radnih, da se subotom ograniči radno vrijeme do 21 ili 22 sata. Da se blagdanima ne radi. Komunicirali smo to s HOK-om i HGK, sa svim sindikatima i ova brojka od 14 nije imaginarna, uz sugestiju samih trgovaca da imaju 14 profitabilnih nedjelja, mi smo taj parametar usvojili", poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

U javnu raspravu, doznajemo, prijedlog Zakona ide sutra. S obzirom na to da će Zakon dočekati novi saziv sabora, Ćupić tvrdi da je to u ovom trenutku predizborna kampanja.

Ćupić upozorio na novi problem i rekao: To je predizborna kampanja

"Zakonom o trgovini se ne rješava pitanje rada radnika nedjeljom. Ovim zakonom će se samo zatvoriti vrata trgovina, ali radnici će moći raditi na punjenju skladišta, punjenju polica, prava radnika se reguliraju Zakonom o radu", rekao je Ćupić.

Istim Zakonom kojim za sada nije regulirano koliko se više mora platiti rad nedjeljom.

U trgovini s početka priče, svi koji dolaze u nedjelju dobit će 35 posto veću plaću za taj dan.

No, uvjerava ministar Horvat, radnici ne bi trebali ostati na cjedilu jer će inzistirati na novom granskom kolektivnom ugovoru da se rad nedjeljom plaća 50 posto više, javlja RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara