Šef WHO-a: Koronavirus je ozbiljna prijetnja svijetu

Šef WHO-a: Koronavirus je ozbiljna prijetnja svijetu
Foto: EPA

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) otvorila je danas u Ženevi znanstvenu konferenciju posvećenu razvoju lijekova i cjepiva protiv koronavirusa koji je usmrtio 1017 osoba pozivajući stručnjake da zaborave profit jer sada je važno spašavati živote.

"Koronavirus je vrlo ozbiljna prijetnja svijetu", rekao je predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na otvaranju konferencije.

"Nadamo se da će jedan od rezultata ovog sastanka biti dogovor o izradi smjernica za istraživanje koje će okupiti znanstvenike i donatore", rekao je na otvaranju Ghebreyesus.

Okupljeni znanstvenici iz medicinske struke i državni dužnosnici za javno zdravlje na dvodnevnoj konferenciji nastojat će pronaći odgovore na nepoznanice u podrijetlu, prijenosu i liječenju bolesti izazvane novim sojem smrtonosnog koronavirusa. 

"Objave radova, patenti i profit sada nisu važni"

Tedros je pozvao znanstvenike da surađuju u dijeljenju otkrića.

"Objave radova, patenti i profit sada nisu važni. Sada je važno zaustaviti širenje bolesti i spašavati živote", rekao je i naglasio: "Sada je bitna solidarnost, solidarnost, solidarnost."

"To je posebno važno kad je riječ o razmjeni uzoraka i sekvenci", rekao je Tedros i poručio: "Da bismo pobijedili epidemiju, moramo biti otvoreni i ravnopravno dijeliti informacije, pošteno i ravnopravno."

60 posto svjetske populacije moglo bi oboljeti od koronavirusa

Vodeći epidemiolog iz Hong Konga, profesor Gabriel Leung izjavio je za Guardian kako bi 60 posto svjetske populacije moglo oboljeti od koronavirusa ako se virus ne bude mogao staviti pod kontrolu.

Naime, većina stručnjaka vjeruje kako jedna osoba može prenijeti virus na oko 2,5 druge osobe, piše Guardian.

Unatoč tome što bi opća stopa mortaliteta mogla biti vrlo niska, za što Leung smatra da će u budućnosti biti, broj smrtnih slučajeva zbog koronavirusa mogao bi biti ogroman.

Preko tisuću mrtvih

U kineskoj pokrajini Hubei, jednoj od žarišta koronavirusa, u ponedjeljak su registrirana 103 nova smrtna slučaja i 2097 oboljelih od tog virusa, a u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo je 1017 ljudi, prema najnovijim službenim podacima objavljenima u utorak.

Do danas je Kina potvrdila da je zaraženo 42.708 osoba, a umrlo je 1017, rekao je Tedros.

Broj umrlih u ponedjeljak u provinciji Hubei najveći je od kada se bolest pojavila.  

Osim u Kini, 319 slučajeva zaraženih zabilježeno je u 24 ostale zemlje, prema WHO-ovim podacima.

WHO je istaknuo da 168 laboratorija diljem svijeta trenutno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv tog smrtonosnog virusa.

Prva smrt izazvana virusom 2019-nCoV dogodila se u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, žarištu epidemije, a bila je objavljena 11. siječnja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara