Šefica poznate kladionice sebi isplatila godišnju plaću od 300 milijuna eura

Šefica poznate kladionice sebi isplatila godišnju plaću od 300 milijuna eura
Foto: Getty Images

BRITANKA Denise Coates, multimilijarderka i šefica kladioničarske tvrtke Bet365, isplatila je sebi nevjerojatnih 265 milijuna funti (299 milijuna eura) prošle godine, što je rekordna isplata za nekog direktora britanske tvrtke, javlja Guardian.

Preračunat u "dnevnicu", ovaj golemi bonus iznosi 726 tisuća funti ili 820 tisuća eura dnevno. Coates je tako srušila rekord koji je sama postavila godinu ranije, kad si je isplatila 217 milijuna funti, odnosno 245 milijuna eura. 

Direktorica (CEO) ove uspješne kladioničarske tvrtke iz Stokea prošle je godine primila osnovnu godišnju plaću od 248 milijuna eura, a pokazuju računovodstvene knjige tvrtke. Usto je dobila dividende u iznosu od 50 milijuna eura zahvaljujući svom natpolovičnom udjelu u tvrtki.

Njena je plaća tako, piše Guardian, 9500 veća od prosječne plaće u Velikoj Britaniji, 1700 puta veća od one koju prima premijerka Theresa May, 27 puta veća od one koju prima direktor Applea Tim Cook i više nego dvostruko od ukupne plaće čitave nogometne momčadi kluba Stoke City - koji je, inače, u vlasništvu Bet365.

Političari: Neodgovorno, pretjerano i odvratno

Vince Cable, predsjednik britanskih Liberalnih demokrata, oštro je prozvao Coates zbog njenog financijskog "paketa koji izaziva zazubice" koji je nazvao "neodgovornim i pretjeranim". 

"U bilo kakvim okolnostima teško je to opravdati, ali još više kada novac dolazi od ljudi koji se bore s kompulzivnim kockanjem. Ovoj industriji potrebna je stroža regulacija. Počeli smo (regulaciju) s igraćim strojevima s visokim ulozima. Sada trebamo krenuti dalje u online gaming i suzbiti oglašavanje vezano uz njega", zaključio je britanski političar.

U objavi na Facebooku, Cable je usto dodao da Coates svoju "skandaloznu" zaradu temelji na "uvaljivanju online kockanja" i da toj "industriji treba nametnuti namet kojim bi se financirao NHS (Nacionalni zdravstveni sustav) kako bi se pomoglo onima koji pate od ovisnosti o kockanju... tisuće su se ubile". 

U kritikama mu se pridružio laburistički zastupnik Jonathan Ashworth. "Od kockanja do alkohola do zlouporabe droga, suočavamo se s krizom ovisnosti. Službe su srezane, mentalno zdravlje zanemareno. Životi upropašteni dok je CEO kladioničarske tvrtke plaćen 22 puta više nego što cijela 'industrija' plaća za liječenje. Odvratno".

55 tisuća britanske djece ima problem s klađenjem, 450 tisuća ih se kladi

Luke Hildyard iz nezavisnog Centra za visoke plaće također je kritizirao Bet365: "Zašto netko tko je već milijarder treba uzeti tako besramnu količinu novca iz svoje tvrtke? Teško je naći razlog za takvu čistu pohlepu".

Kako piše Daily Mail, i drugi kritičari nazvali su ovu plaću "odvratnom" i "skandaloznom"; posebno u svjetlu činjenice da se broj britanske djece između 11 i 16 godina koja imaju problem s klađenjem učetverostručio u samo dvije godine - sada ih ima 55 tisuća. Ukupan broj djece koja se klade iznosi čak 450 tisuća, prema izvještaju Povjerenstva za kockanje.

Coates (51), koja je počela kao zaposlenica u kladionici svog oca koja je bilježila rezultate, preuzela je obiteljski posao i proširila ga do nevjerojatnih razmjera, prvenstveno zahvaljujući širenju na online klađenje na početku stoljeća. Danas je "teška" 3,9 milijardi funti, odnosno 4,4 milijardi eura. Bogatstvo čitave obitelji Coates iznosi 5,8 milijardi funti, što je više od onog Sir Richarda Bransona, vlasnika Virgina, koji ima 4,5 milijardi funti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara