Petir je radila za Račana, Mesića i Lovrić Merzel, a danas viče da joj je neprihvatljivo ići s SDP-om

Petir je radila za Račana, Mesića i Lovrić Merzel, a danas viče da joj je neprihvatljivo ići s SDP-om

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

"NEPRIHVATLJIVA mi je koalicija između HSS-a i SDP-a!", naglasila je ovih dana kontroverzna europarlamentarka Marijana Petir. No, činjenica je da Petir svoju današnju poziciju ima zahvaliti prije svega SDP-ovoj Vladi s Ivicom Račanom, kao i da je prvi mandat u Saboru provela kao zastupnica koalicije u kojoj su bili i HSS i SDP kao i da je na koncu, ne manje bitno, vodila kampanju Stjepana Mesića kojem je bila glasnogovornica. "Lijeve" stranke omogućile su joj da bude i zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije, a njena šefica bila je tada Marina Lovrić Merzel.

Do jučer ovo nije bilo bitno

Naime, današnji glavni argument Petir protiv koalicije sa SDP-om je stav da je "HSS demokršćanska stranka, odnosno stranka centra i ne može im biti svejedno s kim će koalirati". U početku svoje političke karijere nije tako mislila.

Petir se prvo "probila" kao  glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja u Vladi Ivice Račana gdje je skupljala prva svoja radna iskustva. Prema službenoj biografiji Petir je bila prvo vježbenica, a potom i stručna suradnica. Prije toga bila je poznata tek kao aktivist ekološke udruge koja se bori protiv širenja GMO-a.

Suzdržana u glasanju o izdaji nacionalnih interesa u NE Krško

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petir je početkom 2002. godine bila i zastupnica u Saboru, sve do kraja 2003. godine gdje je podupirala Vladu SDP-ovog Ivice Račana nakon odlaska HSLS-a. Naime, formalni povod odlaska HSLS-a iz "šestorke" bila je ratifikacija sporazuma o Nuklearnoj elektrani Krško. Tadašnji čelnik Dražen Budiša tvrdio je kako je to izdaja nacionalnih interesa.

Hrvatski Sabor na kraju je prihvatio ogromnom većinom od 80 glasova taj sporazum, a ekološka aktivistica Petir za vrijeme tog glasanja bila je - suzdržana!

Učila i od šefice Lovrić Merzel

Komunikacijske vještine koristila je i za vrijeme kampanje Stjepana Mesića kojem je bila glasnogovornica 2005. godine. U službenoj biografiji stoji kako je Petir tri godine bila zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije.

Pogađate, u to vrijeme županica je bila Marina Lovrić Merzel. Bila je zamjenica županice od 2005. do 2008. godine, a u veljači 2008. godine dala je ostavku na to mjesto zbog "odlaska na dužnost zastupnice u Hrvatski sabor". Godinama kasnije Petir će napadati Lovrić Merzel.

Prve naznake Petir kakvu je danas poznajemo, pokazala je upravo te 2008. godine kada je glasala protiv donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Tada je smijenjena s mjesta predsjednice Kluba HSS-a. Petir je smatrala da je donošenje tog zakona sredstvo promicanja homoseksualnosti, a njena odluka oduševila je katoličke krugove.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara