Seizmologinja: Dubrovnik je isto seizmičko područje, potres može biti i sutra

Seizmologinja: Dubrovnik je isto seizmičko područje, potres može biti i sutra
Foto: EPA, Grgo Jelavic/PIXSELL

VIŠE POTRESA, od kojih dva jaka, pogodilo je noćas Albaniju. U potresima je poginulo najmanje sedmero ljudi, a više od 300 je ozlijeđenih. Potres se osjetio i na širem dubrovačkom području.

Pojašnjenje za ove potrese potražili smo od dežurne seizmologinje iz Seizmološke službe Republike Hrvatske.

Kako je došlo do potresa u Albaniji

"Albanija je izrazito seizmički aktivno područje, Dubrovnik je nastavak tog područja. Kada je riječ o Hrvatskoj, što više idemo prema jugu, to je seizmički aktivnije. Ovi potresi su seizmo-tektonskog podrijetla. To znači da je na tom području aktivni rascjep. Do potresa je došlo tako što je došlo do pomaka na dubini od 10 kilometara", pojasnila je za Index dežurna seizmologinja. 

Seizmologinja je pojasnila kako je kod velikih potresa uobičajeno da se nakon njega javljaju manji, a tako je bilo i u slučaju potresa u Albaniji. 

"Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra"

Dubrovnik, odnosno sam jug Hrvatske, spada u isto seizmičko područje pa i Dubrovniku prijete ovakvi veliki potresi. 

"To je isto, potresima je svejedno koja je država. Imali ste posljednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stupnjeva po Richteru. Treba još jednom naglasiti da je riječ o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predvidjeti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra, govorimo samo o vjerojatnostima", pojasnila je dežurna seizmologinja. 

Dubrovčane probudio potres, mnogi kažu da već dugo nisu osjetili takav potres

Snažan potres u Albaniji nešto prije 4 sata ujutro probudio je Dubrovčane. Dubrovčani na društvenim mrežama objavljuju kako je riječ o potresu koji ih je digao iz kreveta i kako su se stvari u njihovim domovima tresle i padale s polica.

Cijelo jutro javljaju nam se čitatelji koje je potres preplašio. Mnogi govore kako već dugo nisu tako osjetili nijedan potres. 

"Dosta se osjetio ovdje kod nas u Dubrovniku. Probudili su se svi moji ukućani, tresli su se lusteri i vaze. Nadam se da neće više", rekao je Indexov čitatelj iz Dubrovnika.

Na Facebooku se javljaju ljudi iz Imotskog, Konavala, Kotora, Sarajeva, Mostara... Svi govore kako ih je podrhtavanje probudilo.

Jak potres zatresao Dubrovnik i prije manje od tri tjedna 

Relativno jak potres Dubrovnik je inače zatresao i prije manje od tri tjedna. 

Potres je bio magnitude 4,1 stupnja po Richteru. Do potresa je došlo oko 2:30, javlja EMSC, a epicentar potresa bio je u moru kod otoka Mljeta. 

Prije 1996. godine i snažnog potresa u Stonu jak je potres Dubrovnik pogodio i 1979. godine. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara