HDZ danas počinje skupljati potpise za rušenje Oreškovića, SDP će ih podržati

HDZ danas počinje skupljati potpise za rušenje Oreškovića, SDP će ih podržati

Foto: Hina

U JUČERAŠNJOJ emisiji Otvoreno na HRT-u, HDZ-ov Vladimir Šeks najavio je kako HDZ danas kreće u rušenje Oreškovića u Saboru.

"Imam informaciju da će se ići u opoziv Oreškovića, pozivaju se zastupnici da daju potpise za opoziv Oreškovića. HDZ se upustio u kobnu i opasnu avanturu. Niti će uspjeti u nekom preslagivanju, a ako i bude srušen premijer, što je moguće, neće Karamarko uspjeti prikupiti dovoljan broj zastupnika koji bi njega iznjedrili kao mandatara. To je vrlo opasna avantura koja bi mogla rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima i havarijom HDZ-a na tim izborima", rekao je Šeks.

"Postoji nekoliko skupina razloga zašto zagovaram da Karamarko treba odstupiti iz Vlade. Prvi je njegov katastrofalno nizak rejting, drugi je razlog što u EU u velikoj mjeri drže da je Vlada pala. Treći razlog je pljuska koja je došla iz europske monetarne vlasti gdje nam nije odobrena kupnja obveznica, to je snažna poruka da se nema povjerenja u Vladu", objasnio je Šeks.

"Nadalje, svjetski mediji ističu da je teret za Vladu Tomislav Karamarko, on je uteg i škodi Vladi. Ugrožen je i dotko financijskih sredstava iz europskih fondova. Sedamdeset i sedam zastupnika je izjavilo da će glasati za opoziv Karamarka. Sljedeći je razlog osjetni rast SDP-a, a ujedno opada HDZ. Ako bi sutra kada počinje prikupljanje potpisa za opoziv, može se dogoditi da se skupi 76 zastupnika da sruše premijera, ali to ne znači da će oni dati potporu Karamarku", zaključuje Šeks.

Beljak: Raskinuli smo sporazume sa svim strankama

Osim Šeksa, u emisiji su sudjelovali Krešimir Beljak iz HSS-a, Goran Beus Richembergh i Milorad Pupovac.

Upitan je li HSS i dalje dio Domoljubne koalicije, Beljak kaže da su raskinuli sve sporazume sa drugim strankama.

"HSS je raskinuo sve sporazume sa svim strankama. Napravili smo to jer HSS neće kod nikoga ići po svoje mišljenje. Tu se događa dosta stvari koje su nejasne. Očito je da neki drugi akteri igraju neke uloge, mi tu ne želimo sudjelovati. HSS je jednoglasan, podržat ćemo svaku opciju koja će krenuti sa poslom, koja će povući sredstva iz EU, koja će zaustaviti iseljavanje", rekao je Beljak.

"HSS su politički sporazumi skupo koštali u posljednjih petnaest godina. Mi smo kao stranka nestali praktički, ja to neću dopustiti", dodao je Beljak. Rekao je da još nemaju mišljenje o tome kako će glasati u slučaju glasanja o opozivu Oreškoviću.

Šeks se vratio na stanje u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dobra strategija bi bila da Karamarko povuče odgovoran i domoljuban čin, da odstupi iz Vlade i omogući da se spriječe sve one razorne posljedice koje bi nastale za Hrvatsku. Novi izbori, iako veliki broj građana po anketama preferira izbore, pitanje je što bi oni donijeli. Vjerojatno je da bi izbori donijeli uspon SDP-a. Najbolje bi bilo da dođe do rekonstrukcije ove vlade", rekao je Šeks.

SDP će podržati HDZ-ov prijedlog opoziva Oreškovića

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u ponedjeljak navečer kako će u Saboru podržati prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića koji je najavio HDZ, doznaje se neslužbeno u SDP-u.

Kao razlog zbog kojega će podržati HDZ-ov prijedlog u SDP-u, čije se vodstvo večeras okupilo u Zagorju, navode kako bi drugačiji stav značio podršku SDP-ovih zastupnika ministrima Zlatku Hasanbegoviću, Dariju Nakiću i drugima na čiji je rad stranka do sada iznosila niz zamjerki, a što bi, kažu, javnosti bilo teško objasniti.

O pokretanju procedure izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću HDZ-ov bi klub trebao odlučiti u utorak, na sjednici najavljenoj za 11 sati, dok bi se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u 10,30 sati javnosti trebao obratiti iz stranačke središnjice.

Upute li istog dana u proceduru prijedlog opoziva premijera, Sabor bi ga na dnevni red mogao staviti u srijedu, za kada je sazvan nastavak tekuće plenarne sjednice.

Vlada će potom imati osam dana da se očituje o tom prijedlogu, a ne učini li to, Sabor će deveti dan, dakle najranije u petak 17. lipnja o njemu moći raspravljati i glasovati.

Dan kasnije istječe rok za raspravu i glasovanje o oporbenom prijedlogu da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Izglasa li Sabor nepovjerenje premijeru, s njim pada i Vlada, pa bi prijedlog Karamarkova opoziva izgubio smisao, a premijer i Vlada će, sukladno Ustavu, podnijeti ostavku.

U Saboru će se potom moći tražiti nova većina i novi mandatar, a Ustav kaže kako će, ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje mandataru i novoj vladi, predsjednik Sabora o tome izvijestiti predsjednicu RH, koja će odmah raspustiti Sabor i raspisati parlamentarne izbore.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara