Šeks HTV-u zaprijetio ukidanjem pretplate?

Šeks HTV-u zaprijetio ukidanjem pretplate?

"PROGRAMSKO vijeće HRT-a uskoro bi trebalo raspravljati o načinu televizijskog praćenja rada Hrvatskog sabora i razmotriti prigovore koje je saborsko Predsjedništvo danas iznijelo na razinu profesionalnosti i vrednovanja Sabora u informativnom programu HTV-a" - izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks nakon sastanka s ravnateljem HRT-a Mirkom Galićem i glavnim urednikom informativnog programa HTV-a Vladimirom Rončevićem.

Šeks je novinare izvijestio da je Predsjedništvo Hrvatskog sabora iznijelo niz prigovora na televizijsko praćenje saborskog i rada njegovih čelnika, odnosno odstupanja u profesionalnom izvještavanju, s čime su se, rekao je Šeks, Galić i Rončević složili.

"Glavni prigovori vodstva Sabora su da postoji nedostatak profesionalnosti i vrednovanja čelnih ljudi Sabora i da nema ravnopravne uređivačke politike prema Saboru u odnosu na premijera i Predsjednika Republike." - kazao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodao je da je osnovi prigovor upućen informativnom programu HTV-a u kojemu se, rekao je "suviše težišta daje marginalnim, senzacionalističkim floskulama koje zasjenjuju ozbiljnost informacija o političkim zbivanjima u Saboru".

Šeks je naveo da su se Galić i Rončević složili da je u nekim slučajevima televizijski izvještaj iz Sabora "s profesionalnog gledišta bio neprimjeren".

Kao primjer naveo je izostavljanje predsjednika Hrvatskog sabora iz priloga s obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, kao i za posjeta šefa Parlamentarne skupštine NATO-a Saboru.

"U oba slučaja važnost je dana samo protokolarnim susretima s Predsjednikom Republike i premijerom dok je predsjednik Sabora jednostavno isključen." - upozorio je Šeks.

Stoga je, dodao je, dogovoreno da Programsko vijeće HRT-a raspravi sva pitanja oko televizijskog praćenja rada Sabora i njegovih čelnika.

Na novinarsko pitanje vrši li Sabor na taj način politički pritisak na uređivačku politiku HRT-a, Šeks je odgovorio da se ne radi ni o kakvom pritisku već o pokušaju iznalaženja načina kako što kvalitetnije, objektivnije i profesionalnije pratiti rad Sabora.

Na sastanku je dogovoreno da će HRT na svom drugom programu i dalje prenositi saborske sjednice od 9,30 do 13,30 sati te od 15 do 17,30 sati dok će preostali dio po potrebi reemitirati na drugim programima.

Prema pisanju Večernjeg lista, na sastanku Predsjedništva Sabora i vrha HTV-a čulo se upozorenje da bi Sabor, kao osnivač državne televizije mogao ukinuti TV pretplatu odnosno podijeliti ju svim ostalim televizijskim kućama.

Argument za tu prijetnju navodno je sljedeći: ako se HTV želi baviti žutilom i na taj način konkurirati komercijalnim televizijama, neka počne funkcionirati kao komcercijalna televizija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara