Šeks: Odrađen "lavovski" posao oko sastava prvih saborskih odbora

VJEROJATNI novi predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (HDZ) danas je nakon sastanka predstavnika parlamentarnih klubova i nacionalnih manjina izjavio da je "odrađen lavovski dio posla" oko utvrđivanja sastava mandatno-imunitetnog povjerenstva, odbora za izbor i imenovanja, za zakonodavstvo i za Ustav nužnih za konstituirajuću saborsku sjednicu 22. prosinca i za prvu radnu, izvanrednu koja će se održati istog dana poslijepodne.

Vjerujem da će se unatoč razlikama u gledištima među parlamentarnim strankama na konstituirajućoj sjednici osnovati četiri odbora, i donijeti izmjene i dopune tri neophodna zakona i da će idući dan Hrvatski sabor glasovati o povjerenju vladi mandatara Ive Sanadera, rekao je Šeks.

Najavio je da će se konzultacije o sastavu odbora nastaviti večeras i sutra i da će do ponedjeljka biti usuglašen puni sastav odbora. Još se dogovaramo oko pojedinih imena, rekao je Šeks.

S njim se nije složio HSP-ov čelnik Ante Đapić, koji je kazao da je načelno dogovoren sastav samo dva odbora i da ustrajava da se o sastavu odbora pregovara zajedno s mjestima potpredsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suprotno Đapiću, Šeks je kazao da će se o potpredsjedničkim mjestima (3 oporbena i 2 HDZ-ova) raspravljati "na drugoj razini" odnosno da se o 3 oporbena potpredsjednika trebaju dogovoriti 4 oporbene stranke.

"To je stvar političkog dogovora među oporbenim strankama u koji HDZ neće ulaziti", rekao je Šeks ne želeći otkriti HDZ-ove kandidate niti potvrditi medijska nagađanja da će Luka Bebić predvoditi HDZ-ov klub zastupnika.

Vođa SDP-ovih zastupnika Mato Arlović rekao je da o kandidatima za 3 oporbena potpredsjednička mjesta oporba treba postići politički dogovor, istaknuvši da 50 posto oporbene kvote u odborima treba pripasti SDP-u. Najavio je da će SDP-ov klub u nedjelju navečer imenovati svoje članove u odborima.

Šeks je izvijestio da je u finalnoj fazi izrada izmjena zakona o vladi, o sustavu državne uprave te o djelokrugu ministarstava i upravnih organizacija.

Na novinarsko pitanje je su li prekinuti pregovori s HSLS-om o njihovom sudjelovanju u vladi, Šeks je odgovorio da su pregovori s HSLS-om još u tijeku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara