Šeks održao zapaljivi govor u Saboru: Pred nama je rat protiv domaćih revizionista hrvatske povijesti

Šeks održao zapaljivi govor u Saboru: Pred nama je rat protiv domaćih revizionista hrvatske povijesti

Foto: Damjan Tadić / Cropix

"PRED Hrvatskom je da dobije još jedan rat, protiv domaćih revizionista i krivotvoritelja hrvatskog puta u državnost i pobjedu u Domovinskom ratu", kazao je to potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks tijekom svoga zapaljivog govora povodom Dana neovisnosti u Hrvatskom saboru.

Datum raskida svih državno-pravnih veza sa SFRJ 8. listopada 1991. godine Šeks je nazvao početkom novog, svjetlijeg razdoblja u hrvatskoj povijesti.

"Zahvaljujući tome, a posebno pobjedi u Domovinskom ratu, Hrvatska je danas slobodna, neovisna i demokratska zemlja, iako još nije ostvarila sve svoje ciljeve i težnje", kazao je Šeks.

Za Domovinski je rat kazao kako je to zapravo bio trostruki rat - sa srpskim agresorom, s međunarodnim osporavateljima hrvatske neovisnosti i s domaćim revizionistima i krivotvoriteljima hrvatskog puta u državnost. Prvi rat je, kazao je, vođen oružjem, drugi diplomacijom i treći promidžbom. Prva dva je hrvatski narod dobio, a treći, kazao je, još uvijek traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Na nama je da i njega dovršimo onako kako smo i prva dva - pobjedom", zaključio je.    

"U ovih 20 g. hrvatski su građani uspješno svladali sve prepreke koje su im se našle na putu"

"8. listopada 1991. godine, na sjednici Hrvatskog sabora održanoj u dramatičnim okolnostima u podrumu zgrade INA-e, nakon raketiranja Banskih dvora i očitog pokušaja atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i hrvatske predstavnike u predsjedništvu i vladi tadašnje SFRJ, donesena je odluka o raskidanju državnopravnih sveza s republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Toplo pozdravljena među svim domoljubima i iskrenim prijateljima Hrvatske, ta je odluka bila izraz odlučnosti i spremnosti građana Hrvatske da obrane svoje legitimno pravo na život u slobodi, miru i demokraciji. Bila je to i jasna poruka agresoru, ali i nesklonim međunarodnim čimbenicima, da je hrvatski narod jedinstven i da ga neće pokolebati nikakvi pokušaji vojnih udara kao ni međunarodni pritisci tzv. realpolitike", podsjetio je predsjednik Sabora Luka Bebić u čestitki povodom Dana neovisnosti hrvatskim građanima.

"Dvadeset godina kasnije, samostalna, neovisna i međunarodno priznata Republika Hrvatska se, nakon zaključenja predpristupnih pregovora, priprema postati 28. članica Europske unije, velike obitelji europskih naroda koja dijeli zajedničke vrijednosti demokracije, zaštite ljudskih prava, vladavine pravne države i tržišnog gospodarstva. Ratna razaranja, zaglušujuća buka topova i raketnih bacača, spaljena i do temelja porušena sela i crkve, plač djece u izbjeglištvu, humanitarni konvoji - sve to se iz današnje perspektive, kada građani Hrvatske žive u miru i slobodi, čini dalekim, gotovo nemogućim", nastavlja Bebić.

Predsjednik Sabora ističe kako je stoga Dan neovisnosti "prigoda da se prisjetimo svih žrtava u Domovinskom ratu, kao i da im izrazimo poštovanje". "Na Dan neovisnosti iskazujemo i našu najiskreniju zahvalnost hrvatskim braniteljima, njihovoj neizmjernoj hrabrosti i požrtvovnosti. Prigoda je to i da se prisjetimo elana, koji nas je, vođen dalekovidnom politikom dr. Franje Tuđmana, nosio prema pobjedi u Domovinskom ratu", kaže Bebić.

"U ovih dvadeset godina hrvatski su građani uspješno svladali sve prepreke koje su im se našle na putu, sve od proglašenja neovisnosti pa sve do zaključenja pregovora s Europskom unijom, nikada ne odustajući od vizije života u slobodi, demokraciji i miru. To mi pruža nadu i učvršćuje moje uvjerenje da ćemo uspješno prebroditi i sadašnju financijsku i gospodarsku krizu, koju, nažalost, dijelimo s ostatkom svijeta, te se opet okrenuti razvoju.
 
Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam državni blagdan - Dan neovisnosti i želim da ga provedu u radosnom raspoloženju", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara