Šeks primio Visokog povjerenika OESS-a za nacionalne manjine

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u utorak u radni posjet Rolfa Ekeusa, Visokog povjerenika za nacionalne manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), priopćio je Ured predsjednika Hrvatskog sabora.

Ustvrdivši kako je OESS kao regionalna organizacija kroz dugi niz godina djelovanja u Hrvatskoj pridonio ukupnim demokratskim promjenama u hrvatskom društvu, predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je kako je danas temeljna zadaća OESS-a bitno drukčija, ponajviše iz razloga što je Hrvatska ostvarila velik i vidljiv napredak na svim područjima koji su, u vrijeme početka rada u Hrvatskoj, bili predmet djelovanja OESS-a, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rolf Ekeus je, prema priopćenju, izrazio veliko zadovoljstvo postignućima koje je Hrvatska ostvarila gotovo u svim pitanjima koja se odnose na post-konfliktnu rehabilitaciju hrvatskog prostora, a posebno u pitanjima prava manjinskih zajednica te povratka izbjeglica i povrata njihove imovine.

Visoki povjerenik u razgovoru je iskazao interes i za problematiku učinkovitijeg djelovanja Vijeća za nacionalne manjine i njihove aktivnije uloge kao važnih promicatelja prava predstavnika manjinskih zajednica u životu općina, gradova i županija. Iznio je stav da postojeći kvalitetan zakonodavni okvir nije rezultirao očekivanom ulogom i značenjem Vijeća u svakodnevnom životu lokalnih zajednica, te da bi u tom smislu bilo potrebno dodatno educirati građane o značaju i ulozi Vijeća.

Informirajući svog sugovornika o najavljenim promjenama u zakonima koji reguliraju popise birača i prebivalište građana, Šeks je također izvijestio Ekeusa o dobrim rezultatima koji su nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora polučeni na području uključivanja predstavnika manjinskih zajednica u tijela središnje upravne i izvršne vlasti, navodi se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara