Šeks: Za Praljkovu smrt odgovoran je Stipe Mesić

Šeks: Za Praljkovu smrt odgovoran je Stipe Mesić
Foto: Hina
 
BIVŠI predsjednik Hrvatskog sabora i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je kako je general Slobodan Praljak svojim "moralnim činom pokazao svu apsurdnost i besmislenost jedne nerazumne presude Haškoga suda", koji je jučerašnjom odlukom doživio sramotan kraj, a da vlada priprema političke i pravne mehanizme kojima će se pokušati oboriti bitni dijelovi jučerašnje presude.
 
Na predstavljanju svoje knjige Državni udar 1. i 2. Šeks je u Osijeku kazao kako je njezina tema obrana prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njegove politike prema BiH, upozorivši kako su jučerašnjom presudom u Haagu u udruženi zločinački pothvat uključeni ne samo predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko, nego i RH, koja je, prema mišljenju toga suda, djelovala u okviru zločinačkog pothvata.
 
"Nije postojao udruženi zločinački pothvat"
 
"Ova knjiga je obrana hrvatske državne politike '90-tih godina, i pokazuje da nije postojao nikakav udruženi zločinački pothvat, da je Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila legalna i legitimna institucija, koja je bila štit obrane hrvatskog naroda. Ova knjiga predstavlja i osudu svih onih koji su doprinijeli pribijanju Hrvatske na stup srama, u prvom redu bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je jedan od najodgovornijih za donošenje ovakve presude, a na posredan način je odgovoran i za smrt generala Praljka", ustvrdio je Šeks.
 
Ističe kako su u knjizi predstavljena razna stajališta brojnih povjesničara, političara i državnika, koji svjedoče da su argumenti Haškoga suda krajnje nevjerodostojni i neuvjerljivi.
 
Sramotan kraj Haškog suda
 
"Ovo je kraj Haškoga suda, ali jedan sramotan kraj", poručio je Šeks.
 
Govoreći o mehanizmima koji su vladi na raspolaganju u pokušaju osporavanja jučerašnje presude Šeks ističe kako su ti mehanizmi pravne i političke naravi, te će se njima pokušati oboriti bitni dijelovi presude, posebice dio kojim je hrvatski državni vrh iz '90-tih godina prokazan kao dio udruženog zločinačkog pothvata.
 
"To se mora nastojati oboriti svim silama. Neće Haški sud pisati povijest. Ne treba smetnuti s uma da ovo nije kraj", istaknuo je Šeks.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Vladimira Šeksa, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vladimir Šeks.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara