Šeks: zahtjev za ocjenu ustavnosti KZ-a ovisi o drugom Mesićevom odgovoru

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) će do kraja kolovoza čekati da predsjednik Republike razmotri njen zahtjev za ocjenom ustavnosti nedavno izmijenjenog Kaznenog zakona (KZ), a o tome će ovisiti hoće li stranka sama to učiniti.

"Predsjednik Republike odgovorio je kako razmatra naš prijedlog da iskoristi svoju ustavnu ovlast i zatraži ocjenu ustavnosti izmijenjenog KZ-a za kojeg smatramo da je formalno-pravno neustavan jer nije donesen s dovoljnim brojem glasova", kazao je Hini predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Vladimir Šeks.

On kaže da Mesić u odgovoru podsjeća i na drugu ustavnu mogućnost, a to je da trećina saborskih zastupnika od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti, za HDZ spornog zakona.

U Uredu predsjednika Republike potvrđeno je da je Mesić odgovorio HDZ-u, no nisu željeli otkriti druge pojedinosti.

Šeks je rekao da će Mesićevo očitovanje čekati do kraja kolovoza, a ako do tada ne stigne da će trećina zastupnika zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi je li izmijenjen KZ donesen sukladno Ustavu.

KZ nesumnjivo razrađuje temeljna ljudska prava i to je organski zakon koji mora biti donesen većinom glasova svih zastupnika, a ne običnom većinom nazočnih na sjednici Sabora kao što je donesen, tvrdi Šeks. Napominje i da to stajalište podupiru i profesori Ustavnog prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za izmjene KZ-a glasovalo je 58 zastupnika, a za natpolovičnu većinu potrebno je 76 glasova.

O Zakonu o izmjenama i dopunama KZ-a glasovalo se 9. srpnja, a Mesić je odluku o proglašenju potpisao dva dana kasnije. Zakon je objavljen je 15. srpnja, a primjenjivat će se od 1. prosinca ove godine.

Šeks je na dan objave Zakona zatražio od Mesića da postupi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i zatraži ocjenu ustavnosti proglašenog zakona, a ne, kako su pisali neki mediji, da se zakon ne proglasi jer predsjednik Republike, po Šeksovim riječima, ni ne može zaustaviti objavu zakona.

Komentirajući najave da će KZ uskoro ponovno biti izmijenjen zbog nezadovoljstva novinara odredbom o odgovornosti za klevetu, Šeks je napomenuo da je prije izmjene KZ-a predložio amandman po kojem se prijašnja odredba o odgovornosti za klevetu nije ni trebala mijenjati, ali ga je Vlada, koja sada najavljuje izmjenu, tada odbila.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara