Senator blizak Trumpu nazvao napade u Arabiji ratnim činom

Senator blizak Trumpu nazvao napade u Arabiji ratnim činom
Foto: EPA

AMERIČKI senator blizak predsjedniku Donaldu Trumpu nazvao je u utorak napade na saudijska naftna postrojenja ratnim činom istaknuvši da je sudjelovanje Irana u napadima neupitno.

Republikanski senator Lindsey Graham je rekao da je očito da se tako sofisticiran napad ne može izvesti bez blagoslova i izravnog sudjelovanja Irana.

"To je ratni čin u pravom smislu", dodao je u priopćenju objavljenom nakon susreta potpredsjednika Mikea Pencea s republikanskim senatorima.

Senator, koji uživa Trumpovo povjerenje, pozvao je na "obnovu sustava odvraćanja od iranske agresije".

Graham, jedan od takozvanih jastrebova iz Trumpova okružja, dodao je da je predsjednikov umjereni odgovor na iransko rušenje američkog drona u lipnju "iranski režim očito shvatio kao znak slabosti".

Za vikend je odmah objavio na Twitteru da bi Washington trebao razmisliti o "napadu na iranske rafinerije" kao odgovor na napad na saudijska naftna postrojenja, čime bi se obračunao s režimom.

I drugi republikanski zastupnici, pa tako i Marco Rubio, rekli su da su sigurni da je Iran odgovoran za napade. No nekolicina ih je pozvala na oprez u izboru odluke o američkoj reakciji.

Republikanski senator Jim Risch, čelnik moćnog vanjskopolitičkog odbora, otklonio je mogućnost brzog vojnog odgovora Iranu.

"Daleko smo od toga. Još smo u fazi analize", rekao je novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara