senj: o referendumu za pripajanje grada primorsko-goranskoj županiji

Predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik Senja Darko Fekeža i Milan Devčić (obojica HNS) na današnjoj su konferenciji za novinare govorili o nedavnoj odluci Vijeća o raspisivanju referenduma na kojem bi se građani trebali očitovati je li Senju mjesto u Ličkosenjskoj ili Primorskogoranskoj županiji.

Predsjednik Gradskog vijeća Fekeža odbacio je tvrdnju nedavno izrečenu na konferenciji za novinare HDZ-a grada Senja da je prijedlog raspisivanja referenduma pokrenuo HNS. Prijedlog su potpisali svi vijećnici koalicije stranaka (HNS, SDP i nezavisni) koji obnašaju gradsku vlast, pa se HDZ-ova sumnja o inicijativi za donošenje odluke može tumačiti i kao razlog da se stvori zabuna u građana što je zacrtana politika i stajalište HNS-a, istaknuo je Fekeža.

´Donesena odluka na sjednici Gradskog vijeća o raspisivanju referenduma nešto je drugo. Građani se pitaju žele li da se pokrene postupak za izdvajanje iz Ličko-senjske i pripajanje Primorsko-goranskoj županiji. Ako građani ne iziđu u dovoljnu broju na referendum ili ako se referendumom usprotive pokretanju postupka o izdvajanju iz Ličko-senjske županije, nitko neće niti ima pravo pokrenuti daljnji postupak. Ali ako građani glasuju za pokretanje postupka izdvajanja, tada je obveza predstavničkog tijela koje je raspisalo referendum pokrenuti postupak izdvajanja´, rekao je Fekeža. Pri tomu se upitao postoji li bilo koji demokratskiji način da se ispuni želja građana osim referendumom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit da objasni argumente za odluku o raspisivanju referenduma za izdvajanje grada Senja iz Ličko-senjske i pripajanje Primorsko-goranskoj županiji gradonačelnik Milan Devčić odgovara: ´Čini nam se da već dugo godina naši građani izražavaju nezadovoljstvo time što je grad Senj ušao u Županiju u kojoj je sada. Je li tako, vidjet će se na referendumu, ali često nas građani pitaju što ćemo i kada poduzeti da se to stanje promijeni´, rekao je Devčić.

Zamoljen da komentira odluku Gradskog vijeća o raspisivanju referenduma koji će se održati 19. siječnja sljedeće godine, ličko-senjski župan Milan Jurković (HDZ) ističe da je demokratsko pravo građana da odlučuju o tome jesu li za izdvajanje iz jedne i priključenje drugoj županiji, međutim ´grad Senj u ovome trenutku treba raspravljati i rješavati druga, važnija pitanja, a ne trošiti vrijeme na stvari koje su možda i zakonski upitne´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara