Separatisti preuzeli odgovornost za smrtonosni napad na burzu u Pakistanu

Separatisti preuzeli odgovornost za smrtonosni napad na burzu u Pakistanu
Foto: EPA

SKUPINA separatističkih pobunjenika preuzela je u ponedjeljak odgovornost za napad na pakistansku burzu koji su omele pakistanske sigurnosne snage, objavili su dužnosnici u ponedjeljak.

Najmanje je sedam ljudi ubijeno, uključujući četiri terorista u napadu koji se zbio u gradu Karačiju, a odgovornost za njega preuzela je Oslobodilačka vojska Baloka (BLA).

Dva pripadnika snaga sigurnosti i jedan policajac poginuli su u zgradi burze, objavio je Raja Umar Khattab, čelnik protuterorističkog odjela.

Četvorica naoružanih automatskim puškama upala su oko 10 ujutro u zgradu, prethodno izvevši napad granatom na glavni ulaz, gdje su naišli na čuvare.  

Bili su dobro opremljeni oružjem i htjeli su upasti u zgradu, no stražari su ih u tome onemogućili.

"Bio je to ozbiljan napad, no na sreću teroristi nisu uspjeli ući", kazao je Farrukh Khan, izvršni direktor Burze.

Po njegovim riječima, trgovanje dionicama počelo je u trenutku upada terorista u zgradu. Više od 1000 ljudi, trgovaca i osoblja nalazilo se u zgradi u trenutku napada, navodi se u izvješćima, što je manje od uobičajenog broja, zbog pandemije koronavirusa.

BLA je u Pakistanu službeno zabranjena od 2006., a SAD ju je lani u srpnju stavio na listu terorističkih skupina.

BLA je u kolovozu 2018. u Balokistanu, jednoj od četiri pakistanske pokrajine, izvela samoubilački napad ciljajući na kineske inženjere te također na kineski konzulat u Karačiju.

Pobunjenici se bore za neovisnost Balokistana, područja koje graniči s Afganistanom i Iranom.

Nakon današnjeg napada službeni Pakistan upro je prstom u Indiju, svog starog rivala, ocjenjujući da je riječ o terorizmu sponzoriranom protiv Pakistana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara