"Seremo gluposti na suđenjima, uplate primamo isključivo u eurima"

SVJEDOČENJE bivšeg branitelja Vladimira Gojanovića iz Šibenika protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača u Haagu u javnosti je izazvao pravu buru, posebno nakon što se u svom iskazu nije mogao sjetiti niti jednog konkretnog detalja.

Kulminacija javnog nezadovoljstva Gojanovićevim svjedočenjem hakerski je napad na službene internetske stranice Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata (HURBDR) na kojoj je "nepoznati netko", uz priloženu ilustraciju ostavio i sljedeću poruku:

"Misija HURBDR-a je prodavanje iskaza zainteresiranim stranim agencijama. Lažemo i seremo gluposti na suđenjima, tribinama u svim novinama i glumimo 'bratstvo i jedinstvo' uplate primamo isključivu u Eurima..."

Nepoznati haker ili hakeri ispod svog su poduhvata, naslovljenog "MISIJA (Izdaja i blaćenje Hrvatske)" ostavili potpis "PwNed by Cro".

Podsjetimo, Gojanović je na suđenju svjedočio kako je vidio pripadnika 113. brigade kako ubija dva srpska vojnika koji su se prije toga predali, kako je spriječio hrvatske vojnike da jednu staricu živu spale u njenoj kući, te kako je vidio vojnike da pale i pljačkaju sela, ali nije se mogao sjetiti niti jednog imena ili konkretnog detalja. Nije čak znao ni je li pripadao 2. ili 3. bojnoj, a jedino čega se sjeća jest ime zapovjednika 113. brigade Damira Kotlara.

Gojanović je bivši pripadnik 4. splitske gardijske brigade i 113. šibenske brigade, ali nitko od zapovjednika tih dviju brigada i vojnika se ne sjeća da je on bio u operaciji Oluja, naprotiv, sigurni su da nije. Joško Babačić, predsjednik šibenske Hvidre, za Index je rekao kako je siguran da Gojanović nikada uopće nije bio na ratnom terenu.

"On je od 1993. bio ročnik 4. gardijske brigade i nikad nije bio na terenu. Njega i osobno poznam te sam siguran da nije bio u Oluji. Pričao sam sa dvadesetak zapovjednika i nitko ga se ne sjeća. On je visok i krupan, kao bilder, i ne možeš ga ne zamijetiti", kaže Babačić.

J.C.
Screenshot: hurbdr.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara