UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Najgori napadi u istočnoj Guti od početka sukoba u Siriji

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Najgori napadi u istočnoj Guti od početka sukoba u Siriji
Screenshot: YouTube
 
ŠEST bolnica u sirijskoj pobunjeničkoj enklavi, istočnoj Guti, bombardirano je u zadnjih 48 sati, zbog čega su tri prestale s radom, a dvije rade djelomično, rekao je u utorak područni koordinator UN-ova ureda za humanitarne poslove za Siriju.
 
Više od 200 civila, među kojima gotovo 60 djece, poginulo je od nedjelje u silovitom bombardiranju Gute od snaga sirijskog režima, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji se oslanja na široku mrežu izvora u Siriji.
 
 
 
"U ponedjeljak je na meti napada bilo pet bolnica, tri su morale prestati s radom, a dvije rade djelomično", rekao je koordinator Panos Moumtzis u priopćenju. "Danas je u Zamalki pogođena šesta bolnica", dodao je.
 
"Takvi planirani napadi mogu biti ratni zločin"
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Moumtzis je rekao da je "zaprepašten i ožalošćen zbog informacija o strašnim napadima na šest bolnica u istočnoj Guti u zadnjih 48 sati, u kojima ima mrtvih i ranjenih i u kojima je više tisuća muškaraca, žena i djece ostalo bez osnovne zdravstvene skrbi u toj enklavi pod opsadom".
 
"Ti su napadi potpuno neprihvatljivi. Podsjećam sve strane da su napadi na medicinske ustanove zabranjeni po međunarodnom humanitarnom pravu. Takvi planirani napadi mogu biti ratni zločin."
 
"Nakon sedam godina rata u Siriji približno polovina medicinskih objekata u zemlji je zatvorena ili radi djelomično, zbog čega tisuće Sirijaca ostaju bez skrbi koja bi im mogla spasiti život", istaknuo je.
 
Washington "krajnje zabrinut zbog bombardiranja sirijskog režima"
 
Istočna Guta okupirana je već pet godina, a sada doživljava neke od najgorih napada od početka sukoba. UN je pozvao na hitan prekid napada kako bi se civilima pružila potrebna pomoć.
 
"Nasilje mora odmah prestati", izjavila je glasnogovornica američkog State Departmenta pred novinarima, osudivši "taktike sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koje se sastoje u opsjedanju i izgladnjivanju": "Washington je krajnje zabrinut zbog tih bombardiranja", izjavila je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara