Šest mogućih objašnjenja za strmoglavi pad Bitcoina

Šest mogućih objašnjenja za strmoglavi pad Bitcoina

Foto: 123rf

SVE do jučer činilo se da je kriptovalutama, predvođenima Bitcoinom, samo nebo granica. Gotovo svaki tjedan obarale su nove rekorde - ustvari, u zadnja četiri dana svih 20 najvećih kriptovaluta ostvarilo je svoj apsolutni rekord.

No jučer je strmi pad Bitcoina, s 15 tisuća dolara na samo 11,5 tisuća dolara, principom snježne kugle doveo do pada svih većih kriptovaluta. Ukupno tržište kriptovaluta tako je palo s 617 milijardi dolara na 478 milijardi. Bitcoin je pak još u nedjelju vrijedio vrtoglavih 20 tisuća dolara. Stoga se mnogi pitaju što je dovelo do takvog masovnog pada, a Forbes iznosi šest mogućih objašnjenja.

>>Bitcoin u jednom danu izgubio trećinu vrijednosti, je li ovo kraj ludnice?

1. Vrijeme je za trošenje

Možda zvuči pomalo neozbiljno kao objašnjenje, ali ovo je ipak vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana,poznato kao nepovoljno za štednju i ulaganje. Dobar dio sudionika na tržištu kriptovaluta su financijski špekulanti, a kraj godine je uobičajeno vrijeme kada ova vrsta investitora odluči unovčiti svoju zaradu, odnosno prodati kupljeno.

2. Prezasićenost altcoinima 

Nakon početnog uzleta Bitcoina, glavni dobitak vrijednosti na tržištu kriptovaluta ovog mjeseca bio je u altcoinima kao što su Cardano, Qtum, Ripple, TRON i Verge. Ove su se kriptovalute pokazale privlačnom opcijom za investitore koji su se željeli odmaknuti od Bitcoina, no to je možda rezultiralo destabilizacijom tržišta Bitcoinom - koja je opet dovela do destabilizacije ostatka tržišta.

3. Konfuzija s Bitcoin Cashom na Coinbaseu

Coinbase, najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, objavila je u utorak da će uvesti novu varijantu Bitcoina, Bitcoin Cash, na svoju platformu, ali trgovanje je odmah zaustavljeno zbog sumnje da su zaposlenici imali privilegirane informacije. Iako je trgovanje idući dan nastavljeno, zbrka i nestabilnost ove kriptovalute možda je odvratila dio kupaca.

4. Manipulacija tržištem

Moguće je i da se radi o zlonamjernoj manipulaciji: kako je Bloomberg nedavno izvijestio, grupa od nekih 1000 investitora posjeduje 40% svih Bitcoina. To znači da, ako barem dio ovih investitora, poznatih kao “kitovi”, radi zajedno, može manipulirati tržištem po želji - primjerice, stvoriti privid masovne kupovine kako bi umjetno napuhali vrijednost Bitcoina, prije nego što sami masovno prodaju svoje.

5. Hakiranje i regulacija

Youbit, popularna južnokorejska mjenjačnica, zatvorena je 20. studenog nakon što ju je navodno hakirala Sjeverna Koreja i ukrala joj 17% ukupne imovine. U SAD-u je Povjerenstvo za burzu i vrijednosne papire suspendiralo trgovanje u Crypto Company zbog sumnje na manipulaciju burzom. I to je možda prestrašilo potencijalne i postojeće investitore.

6. Balon je bio stvaran i kripto-zima dolazi

Moguće je da je sve navedeno dovelo do pucanja “balona” na koji mnogi upozoravaju mjesecima. Ipak, argument protiv teorije o “kripto-zimi” je taj da je ovakvu nestabilnost Bitcoin imao i tijekom čitave godine, kao i ranije. Dosad smo već naučili da se Bitcoin uvijek oporavi i da potražnja za decentraliziranom valutom i blockchain tehnologijom neće proći tek tako, piše Forbes.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara