Šest žena iz Hrvatske među kandidatkinjama za Nobelovu nagradu za mir

Šest mirovnih aktivistica iz Hrvatske nominirano je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, među još 1000 žena iz cijeloga svijeta koje zajednički konkuriraju za tu nagradu, rečeno je danas na konferenciji za novinare Centra za mirovne studije.

Žene iz Hrvatske nominirane su u sklopu inicijative švicarskog parlamenta koji je iskoristio proceduralnu mogućnost da se komisiji za Nobelove nagrade predloži tako veliki broj žena, čime su nevladine udruge dobile priliku predložiti zaslužne pojedince.

To je prvi put da se kandidati nominiraju putem međunarodnog natječaja, a ne samo uobičajenom procedurom, kada pojedinačne kandidate nominiraju predstavnička tijela država ili pak dosadašnji dobitnici nagrada, pojasnila je Vesna Teršelić iz Centra za mirovne studije.

"Na tu se inicijativu švicarski parlament odlučio jer je dosad jako puno muškaraca dobilo Nobelovu nagradu za mir, a na izgradnji mira prije svega rade žene, čiji rad nije dovoljno prepoznat niti vrednovan", ustvrdila je Teršelić.

Za Nobelovu nagradu iz Hrvatske su nominirane Dragica Aleksa iz udruge Luč za dijalog i nenasilje iz Berka, Mirjana Bilopavlović iz udruge Delfin iz Pakraca, Jelka Glumičić iz Odbora za ljudska prava Karlovac, Biserka Momčinović iz Centra za građanske inicijative Poreč, Spasenija Moro iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, te Ana Raffai iz Regionalne adrese nenasilnog djelovanja iz Sesveta.

Centar za mirovne studije predložio ih je za nagradu, a švicarski odbor za nagrade to je prihvatio, zbog njihova velikog zalaganje na izgradnji mira, promicanju nenasilja, poštivanja ljudskih prava i tolerancije, posebice na ratom pogođenim područjima Hrvatske i u cijeloj regiji.

Mirovne su aktivistice tijekom rata i u poslijeratnom razdoblju svoj rad usmjerile na ratne stradalnike i žrtve nasilja bilo koje vrste, pokušavajući im pomoći da lakše prebrode proživljene traume i smognu snage nastaviti život bez mržnje, rečeno je.

Nominirane su žene izrazile nadu da će tisuću mirovnih aktivistica iz cijeloga svijeta zajednički dobiti Nobelovu nagradu jer bi to značilo priznanje velikom doprinosu žena u izgradnji svjetskog mira.

Teršelić je podsjetila da Hrvatski sabor dosad nije predložio nijednog kandidata za Nobelovu nagradu za mir.

Dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za mir bit će u prosincu, a dobitnici će se znati već u listopadu.

(Hina) xntod ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara