Šesta i posljednja runda pregovora Beograda i Prištine

U BRUXELLESU se danas održava novi krug pregovora između Beograda i Prištine u procesu koji vodi međunarodna posrednička trojka. 

Boris Tadić, srbijanski predsjednik, rekao je da će srpski pregovarači razmotriti sve prijedloge, ali i iskazati svoju jasnu i snažnu poziciju.

Između dvije runde pregovora pojavio se još jedan prijedlog, a to je ovog puta prijedlog o neutralnom statusu Kosova. Predstavnik EU u "trojci", Wolfgang Ischinger, rekao je kako je cilj ovog prijedloga normalizacija odnosa Prištine i Beograda, ali bez spominjanja statusa Kosova. No, ovaj prijedlog su već odbile obje strane. Za Beograd ovaj prijedlog znači nezavisnost Kosova, dok je Priština protiv jer se ne spominje nezavisnost.

Očekuje se da će Beograd danas nastaviti detaljnije obrazlagati model Hong Konga kao model koji se može iskoristiti za rješavanje statusa Kosova, što je već predloženo na prethodnim pregovorima u Beču.

Kosovski čelnici i Hashim Thaqi, čija Demokratska partija vodi nakon većine prebrojenih glasova na kosovskim parlamentarnim izborima, najavili su da će proglasiti neovisnost ubrzo nakon 10. prosinca, kada će međunarodna trojka podnijeti posebno izvješće glavnom tajniku UN-a.

Jučer je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt upozorio Thaqija kako postoji razlika da se djeluje u oporbi u odnosu prema obnašanju vlasti. Europska unija upozorava Kosovo kako ne treba žuriti s proglašenjem neovisnosti, već tražiti konsenzus u međunarodnoj zajednici. EU je duboko podijeljena oko ovog pitanja, iako SAD snažno podupire neovisnost. Jednostranom proglašenju nezavisnosti protive se Njemačka i Španjolska.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara