Šestero učenika s Međunarodne prirodoslovne olimpijade donosi šest medalja

Šestero učenika s Međunarodne prirodoslovne olimpijade donosi šest medalja
Foto: Facebook

MEĐUNARODNA prirodoslovna olimpijada ove godine održala se u Bocvani, a Hrvatsku je na njoj predstavljalo šestero srednjoškolaca koji su postigli velik uspjeh. Naime, svi oni u Hrvatsku se vraćaju s medaljama s Olimpijade. 

Osvojili srebrne i brončane medalje

Zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet priopćio je da su srebrne medalje osvojili Grgur Premec, Olga Jerković Perić i Mia Crnogaj iz zagrebačke XV. gimnazije.

Dorijan Lendvaj (XV. gimnazija, OŠ Popovača), Bartol Bučan (splitske III. gimnazija, OŠ Bol) i Matej Vojvodić (zagrebačka Gimnazija Lucijana Vranjanina, OŠ Vladimir Deščak, Novaki) osvojili su brončane medalje.

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad - IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike).

Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je oko 250 učenika iz 44 zemlje širom svijeta.

Olimpijada trajala deset dana

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih traje deset dana. Učenici su prvi natjecateljski dan rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su imali eksperiment koji su rješavali kao tročlani timovi natjecatelja.

Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Bocvanu i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2017./18.), te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Učenike su na Olimpijadu vodili Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro, svi djelatnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na Olimpijadi, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara