Potpuna suprotnost Opačićki: "Sestra Bernardica" sama ne bi posvojila dijete, a pomogla je mnogima

Potpuna suprotnost Opačićki: "Sestra Bernardica" sama ne bi posvojila dijete, a pomogla je mnogima

Foto: FAH

BERNARDICA Juretić nekad najpoznatija časna sestra u Hrvatskoj, koju i danas mnogi nakon što se vratila u svjetovni život i dalje zovu "sestra Bernardica", postat će nova ministrica socijalne politike i mladih nakon što njezino imenovanje sutra potvrdi Sabor.

Javnosti je najviše poznata po svom djelovanju i borbi protiv droge i tome što je pomogla brojnim ovisnicima da se odviknu od raznih opojnih droga.

"Sestra Bernardica", ne ljuti se što je i danas tako oslovljavaju jer je kako je izjavila nekoliko puta, po struci medicinska sestra te magistrica psihologije.

Protivi se legalizaciji lakih droga jer smatra da to ničemu ne vodi. Tako je izjavila da bi onda trebalo legalizirati sve.

"Nije problem hoće li se nešto tretirati kao sredstvo osobne upotrebe, već koja je to količina da bi netko bio dobro. Nekome je dovoljan jedan joint, nekome litra konjaka, a nekome potreba da nekog išamara. Do kud treba ići da bismo mi bili dobro?", izjavila je Juretić u medijima, a čiji je životni put javnosti godinama zanimljiv.

Zaredila se s 21 godinu

Bernardica Juretić potječe iz sela Srijani, nedaleko od Omiša, gdje se rodila 18. kolovoza 1963., a u Dubrovniku je završila srednju školu, dok je u Rimu magistrirala psihologiju.

Zaredila se s 21-om godinom i postala časna sestra te otišla živjeti u samostan, a zatim je 1990. osnovala Humanitarnu organizaciju "Zajednica Susret", dok je 1992. godine otvorila prvu hrvatsku terapijsku zajednicu (komunu) u Cisti Velikoj nedaleko Splita.

Od 1992. do 1996. otvorila je još tri terapijske zajednice za tretman ovisnika i tri savjetovališta, a 1994. imenovana je od Vlade Republike Hrvatske za nacionalnog koordinatora za nevladine udruge iz područja prevencije i tretmana ovisnosti. Zatim je 2008. razriješena dužnosti predstojnice Vladinog Ureda za droge na osobni zahtjev i tad se zapošljava u Institutu građevinarstva Hrvatske (IGH) na mjesto pomoćnice direktora za upravljanje ljudskim potencijalima.

Potom 2012. postaje ravnateljica Doma za ovisnike Zajednica Susret, da bi 2014. došla na mjesto zamjenice ravnatelja istog Doma za ovisnike i ujedno predsjednica Humanitarne organizacije "Zajednica Susret".

Otišla iz samostana 2001.

Lani je pak proširila aktivnost i na savjetovanje u sklopu novootvorenog centra “Bernardica s vama”, gdje nudi i usluge sudskog tumača za talijanski, dnevnog boravka za starije osobe (svojevrsni “vrtić” za ljude u zlatnim godinama), te kao magistrica psihologije pomaže osobama svih dobi u različitom spektru poteškoća, uključujući i onih u seksualnom životu.

Osim što je poznata kao aktivistica u borbi protiv droge, javnost je poprilično šokirala kad se 2001. godine odlučila skinuti iz odore časne sestre i započeti svjetovni život.

No i dalje je nastavila pomagati ovisnicima.

Nakon što je otvorila psihološko savjetovalište izjavila je kako se na to odlučila u trenu kad je zakon dopustio otvaranje tvrtke za 10 kuna.

"I ja kao većina Hrvata, živim na kredit, a plaće su sve manje pa sam se odlučila na otvaranje tvrtke u trenu kad je to bilo moguće učiniti za 10 kuna", rekla je Bernardica Juretić.

"Dijete treba oba roditelja"

Puno puta je izjavila i kako će se problem ovisnosti teško riješiti jer se stalno pojavljuju novi oblici ovisnosti. Osim ovisnosti o drogama smatra i kako je veliki problem ovisnost o alkoholu zbog čega često dolazi do obiteljskog nasilja te on-line ovisnost kod mladih.

Nakon izlaska iz samostana Bernardica Juretić kazala je kako joj je tada bilo lijepo, no isto joj je i sad.

"Bitno je uvijek pronaći smisao i tražiti Boga u svemu što radite", rekla je Juretić.

Iako je dugo intenzivno razmišljala o posvojenju djeteta kaže kako je od toga morala odustati jer je shvatila da dijete treba imati oba roditelja iako se oni poslije i razišli.

Sretnom je kako je mnogo puta izjavila čine rezultati rada s ovisnicima.

"Za svoj rad dobila sam ono što nitko ne može ničim platiti, a to je golemo duhovno bogatstvo i neizmjerna sreća zbog "spašenih" života", kazala je, dodajući kako su se mnogi ovisnici izvukli iz pakla droge i osnovali obitelj.

MIsli o Bogu

Svoje misli o Bogu podijelila je pak preko Facebooka, a jedan njen status prenosimo u cijelosti.

"Ovo je tako lijepo da to moram podijeliti. Tko može shvatiti, neka shvati.

ŠEĆER

Nedostajalo je 5 minuta do 16 sati. Dvadesetak djece, svi iz 3a, tog popodneva su bili jako uzbuđeni, nemirni, bučni. Točno u 16 u učionicu je ušla vjeroučiteljica kako bi započeo najavljeni pisani test iz vjeronauka. Oni koji ga prođu bit će pripuštenu na Prvu sv. pričest.
Isti tren je nastupila opća tišina i sva djeca u s nestrpljenjem iščekivala pitanja.

1.pitanje: " Tko je Bog?", počela je diktirati učiteljica.;
2.pitanje: "Kako znate da Bog postoji ako ga nitko nikada nije vidio?"

Nakon dvadesetak minuta sva djeca su učiteljici predala odgovore. Ona ih pročita jednog po jednog. Prvih 19 bili su manje-više ponavljanje onoga što ih je vjeroučiteljica poučavala na satovima vjeronauka: " Bog je naš Otac, stvorio je nebo i zemlju, more i sve što postoji". Svi odgovori su bili vrlo slični i svi su zaslužili da budu pripušteni na Prvu pričest. Potom učiteljica prozove Luku, sitnog, vrlo živahnog plavog dječaka. Zamolila ga je da dođe do njenog stola i predala mu je njegov test te ga zamolila da, glasno, pred svima, pročita svoje odgovore. Luka, u strahu da će se osramotiti pred cijelim razredom, te da neće ići na Prvu pričest, brizne u plač.
No, učiteljica ga ohrabri te on, ipak ,jecajući počne čitati: " Bog je poput šećera kojega mi mama svako jutro otopi u mlijeku za doručak. Ja ne vidim šećer u šalici ali, ako ga mama slučajno zaboravi staviti, odmah osjetim njegov nedostatak. Eto, tako i Bog iako ga ne vidimo. Ako ga nema, naš život je gorak, bez ukusa". Veliki pljesak je odjeknuo učionicom, a učiteljica je zahvalila Luki na originalnom, jednostavnom i tako istinitom odgovoru. Potom je dodala: "Vidite djeco, ono što nas čini mudrima nije da znamo puno stvari, nego da smo uvjereni da je Bog dio našega života".

Nemojmo zaboraviti dodavati ovaj ŠEĆER u naše živote!", napisala je Juretić na svom profilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara