Šetnja čuva bistar um i sprečava Alzheimerovu bolest

REDOVITA šetnja možda je korisna i za sprečavanje propadanja mentalnih sposobnosti i Alzheimerove bolesti, objavili su istraživači na temelju proučavanja osoba starijih od 70 godina, čime podupiru teoriju da vježbanje ne mora biti naporno da bi bilo korisno.

Ima dosta dokaza da mentalna vježba, poput rješavanja križaljke i čitanja smanjuje opasnost od Alzheimera, ali prethodne studije o korisnosti tjelesne aktivnosti na mozak imale su proturječne rezultate.

Ovi novi rezultati iz dviju studija objavljenih u srijedu u časopisu American Medical Association objašnjavaju koliko vježbanje koristi i zato je to dobra vijest za starije koji žele izbjeći mentalno nazadovanje, ali "ne vole ono grozno preznojavanje", rekao je Bill Thies, potpredsjednik Udruge za Alzheimerovu bolest.

Uz važnost redovite šetnje, naglašava se i važnost prehrane.

"Nastavite jesti povrće" također bi mogla biti jedna mantra, kaže se u rezultatima nizozemske studije koja na temelju 10-godišnjega praćenja pokazuje da Europljani od 70 do 90 godina starosti koji jedu mediteransku kuhinju bogatu voćem, povrćem, ribom i maslinovim uljem, imaju 23 posto niži rizik od smrti nego oni koji imaju manje zdrave prehrambene navike.

Za 65 posto manji rizik od smrti uočen je u onih koji mediteransku kuhinju kombiniraju s trima drugim zdravim navikama - umjerenom konzumacijom alkohola, nepušenjem i tjelesnom aktivnošću, u što spada i šetnja, od barem pola sata na dan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara