SHALOM: EU MORA "IZBALANSIRATI" SVOJU POLITIKU PREMA BLISKOM ISTOKU

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom u ponedjeljak je u Bruxellesu zatražio od Europske unije da "izbalansira" svoju politiku prema Izraelu i Palestincima.

"Vjerujem da Europa može odigrati ključnu ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku", kazao je Shalom novinarima prije sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a.

Ali EU mora usvojiti "izbalansiranije" stajalište prema izraelsko-palestinskom sukobu, rekao je šef izraelske diplomacije.

Shalomovi komentari izražavaju uvriježeno stajalište Izraela da EU na Bliskom istoku favorizira Palestince, što je optužba koju Unija oštro opovrgava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak upozoriti Izrael da prestane graditi tzv. sigurnosnu ogradu na palestinskim područjima te izraziti bijes zbog toga što je izraelska diplomacija bojkotirala posebnog izaslanika EU-a za Bliski istok Marca Ottea.

Otteu su bili zabranjeni sastanci s izraelskim ministrima i višim dužnosnicima nakon što je on razgovarao s predsjednikom Palestinske samouprave Jaserom Arafatom.

Vlade zemalja EU-a ustraju na potrebi održavanja kontakata s Arafatom usprkos izraelskim naporima za izolacijom palestinskog predsjednika.

(Hina) nab br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara