Sheffer: Ratko Mladić prepreka približavanju SCG NATO-savezu

OPTUŽENI general Ratko Mladić mora odgovarati pred Haškim sudom, a to što je još na slobodi glavna je prepreka pridruživanju Srbije i Crne Gore (SCG) Partnerstvu za mir i NATO savezu, izjavio je u ponedjeljak u Beogradu glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.

"Moja poruka vlastima u Srbiji i Crnoj Gori glasi: uhitite Mladića što je prije moguće, danas ili sutra, ali učinite to", rekao je novinarima Scheffer nakon razgovora s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem. Dodao je kako je zadovoljan dosadašnjim nastojanjima vlasti SCG da se pronađu i pravdi privedu osumnjičenici za ratne zločine. Ponovno je istaknuo da je za potpunu integraciju zemlje u euroatlanske institucije nužno izručiti Mladića.

"Ne mogu objasniti kako je moguće da deset godina nakon pokolja u Srebrenici konačni zaključak bude: Mi ne možemo naći Ratka Mladića. To ne mogu nikome objasniti", rekao je Sheffer.

Predsjednik Marović izjavio je nakon razgovora da je izručenje generala Mladića glavni uvjet za ulazak SCG u Partnerstvo za mir, čime bi se "osigurala potpuna politička stabilnost za daljnje gospodarske i financijske reforme i napredak SCG, nastavak reforme vojske i stvaranje regionalne stabilnosti..."

"Ispunili smo sve uvjete za Partnerstvo za mir, osim uhićenja Mladića, i nadam se da će slijediti velika kampanja u javnosti Srbije jer se vodi bitka za budućnost zemlje i ispunjavanje obveze koja nije samo zakonska, nego i moralna", rekao je Drašković.

Glavni tajnik NATO-saveza pozvao je vlasti u Beogradu da utječu na kosovske Srbe da se uključe u kosovske institucije, dodajući kako bi želio vidjeti "zreli dijalog Beograda i Prištine".

Scheffer i Drašković u ponedjeljak su potpisali i sporazum o kopnenim komunikacijskim vezama NATO-snaga preko teritorija Državne Zajednice SCG, koji će, kako je rekao Drašković, omogućiti snagama NATO-saveza, uključujući i KFOR, da u slučaju potrebe reagiraju "bilo gdje u regiji gdje su ugrožena ljudska prava, ljudi i mir".

Glavni tajnik NATO-saveza u ponedjeljak se u Beogradu sastaje i s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem, a s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem sudjelovat će na tribini o izazovima euroatlantskih integracija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara