Shroeder i Berlusconi obnovili prijateljske odnose

ŠEF talijanske vlade Silvio Berlusconi i njegov njemački kolega Gerhard Shroeder u subotu su u Veroni "prijateljskim susretom" ponovno uspostavili dobre odnose.

"Ne možemo govoriti o poboljšanju odnosa između dviju zemalja budući da oni nikada nisu pogoršani. Odnosi su nam oduvijek bili odlični", istakao je Berlusconi na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Kako odnosi između zemalja tako ni naši osobni odnosi nisu nikada bili poljuljani. Naš je susret bio vrlo prijateljski", istakao je premijer, priznajući ipak da je u srpnju došlo do nekih "nesporazuma".

Dva su šefa vlade govorili i o europskim problemima te iskazali zajedničku želju da se "ispoštuju rokovi" usvajanja europskog ustava.

Na Međuvladinoj konferenciji (IGC) koja će se 4.listopada održati u Rimu "ne treba raspravljati o svakom članku", rekao je Berlusconi na konferenciji za novinare održanoj s Shroederom nakon njihova sastanka.

"U susprotnom bi bilo nemoguće ispoštovati rokove", dodao je ističući kako je nacrtu na kojem je Konvencija 18 mjeseci radila ipak moguće "maksimalno dodati dva do tri amandmana".

Schroeder je sa svoje strane inzistirao na želji Njemačke da se budući ustav usvoji do kraja talijanskog predsjedništva u prosincu.

"Želimo zajedno raditi. Mišljenja sam da prijedlog Konvencije treba usvojiti bez daljnjih promjena. Bojim se da ćemo otvoriti Pandorinu kutiju počnemo li nešto mijenjati a to će nas onemogućiti da ispoštujemo rokove", istakao je Shroeder.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara