Shuttle "Endeavour" odvojio se od međunarodne svemirske stanice i krenuo natrag na Zemlju

Shuttle "Endeavour" odvojio se od međunarodne svemirske stanice i krenuo natrag na Zemlju

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

SVEMIRSKI shuttle "Endeavour" odvojio se u petak od međunarodne svemirske stanice ISS i krenuo natrag na Zemlju, nakon što je uspješno obavio zadatak zbog kojega je šesteročlana posada i krenula na ovu ekspediciju, prenio je danas CNN.

Naime, zadatak posade američkog raketoplana je bio na svemirsku stanicu montirati kupolu, simbolično nazvanu Tranquility Node (Čvor spokoja), koja sadrži sedam staklenih površina, a kroz koju će članovi međunarodne svemirske stanice promatrati svemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapovjednik svemirske stanice Jeffrey Williams je, čestitajući posadi raketoplana na uspješno odrađenom vrlo zahtjevnom poslu, izrazio žaljenje što i oni neće moći uživati u jedinstvenom pogledu na nepregledna svemirska prostranstva koja im je omogućio novi stakleni krov na stanici.

Williams je potom simbolično zazvonio, ispraćajući posadu "Endeavoura" na put kući. Raketoplan će se, prema izračunima, na Floridu spustiti u ponedjeljak u 3.16 sati po lokalnom vremenu.

U narednih sedam mjeseci međunarodnu svemirsku stanicu posjetit će još četiri raketoplana koji će posadi donijeti potrebnu opremu i opskrbu, nakon čega će flota svemirskih shuttlea biti povučena iz upotrebe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara